Milyen az ökológiai lábnyomunk?

Ökofitnesz néven a környezettudatos életmódra késztető interaktív internetes közösségi platform alakult. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által létrehozott honlap több gyakorlati ötletet is kínál.

Zöld FöldPethes József2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.
Milyen az ökológiai lábnyomunk?

Az Ökofitnesz névre keresztelt program egyszerű, játékos és könnyed formában teszi lehetővé egyének és csapatok életmódjának boldogabbá és környezetkímélővé tételét. A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb formában adjon segítséget azoknak, akik szeretnének ökológiailag is fittebbek lenni, s azoknak is, akik már azok, de szeretnék ebbe barátaikat, ismerőseiket is bevonni.

Ujhelyi Katalin, a Tudatos Vásárlók Egyesületének projektvezetője elmondta: „Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy összekapcsoljuk a fogyasztók életmódjával kapcsolatos tudásunkat és tapasztalatunkat a közösségi portálok erejével és az online játékok sikeres módszertanával. Az Ökofitnesszel olyan helyet szeretnék teremteni az interneten, ahol az emberek érezhetik egyéni jótetteik közösségi erejét, megoszthatják ötleteiket, és jól érzik magukat, miközben komoly és fontos dolgokkal foglalkoznak.”

A játék felhasználói 75 különféle kihívás közül válogathatnak életmódjuk megreformálásához. Vannak kifejezetten „zöld” kihívások, például: a jövő héten kipróbálom, hogy ecettel takarítok; ezen a héten legalább egyszer bringával megyek munkába, suliba; ebben a hónapban minden héten egyszer sportolni fogok; bemutatkozom egy szomszédomnak, akit még nem ismerek.

A kihívások teljesítésével az Ökofitnesz kiszámolja és nyilvántartja azt is, hogy felelős döntéseinknek köszönhetően mennyi szén-dioxid kibocsátását előztük meg, mennyi ivóvizet, illetve elektromos áramot spóroltunk meg. A játék mozzanatain keresztül kézzelfoghatóbbá válik a felhasználók számára, hogy ha az alkalmazásban szereplő vállalásoknak megfelelően járnak el a valóságban is, milyen hatékonysággal védik a környezetüket. A résztvevők Facebook posztokon oszthatják meg barátaikkal, ismerőseikkel, hogy mi mindent tesznek, sőt továbbíthatják is a nekik szóló kihívásokat vagy versenyezhetnek velük.

A környezettudatos életmódot gyakorlati példákon keresztül bemutató játék az Ökofitnesz  weboldalon és a Facebookon érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek