Zsírral fűtenek

Állati eredetű zsír égetéséből nyer energiát az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. hódmezővásárhelyi gyára. Az új beruházás vegyes tüzelésű kazánjával évente 2,7 millió köbméter gázt váltanak ki.

Zöld FöldPethes József2011. 01. 25. kedd2011. 01. 25.

Kép:

Zsírral fűtenek

Évente 2600 tonna állati zsírt hasznosítanak az ATEV hódmezővásárhelyi gyárában. A 260 millió forintos, fele részben uniós támogatással létesült beruházás során zsír és földgáz tüzelésére egyaránt alkalmas kazánt építettek be.

A meglepő ötlet a társaság alaptevékenysége miatt szinte adta magát. Az állati melléktermékek feldolgozása során ugyanis jelentős mennyiségű állati eredetű zsír keletkezik, aminek további értékesítése nehézkes, tárolása pedig drága. A zsír hőértéke viszont köztudottan magas, ráadásul megújuló energiaforrásnak, azaz biomasszának számít.

Az ATEV először két fűtőolaj-tüzeléssel működő üzemében, Debrecenben és Solton váltott át a környezetbarát technológiára, majd két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a bevált módszert – az elmúlt évek földgáz-felhasználásának korlátozásait figyelembe véve – Hódmezővásárhelyen, a gyár hőigényének olcsóbb és „zöldebb” fedezete érdekében is meghonosítják. A beruházással évente annyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, mellyel 2700 háztartás egész éves villamosenergia-ellátását lehetne elérni, de az állati eredetű zsiradék ilyen irányú hasznosítása csak ipari célkora lehetséges.

A projekttel az ATEV célja elsősorban az volt, hogy a megújuló energiaforrás felhasználásával csökkentse a környezeti hatásokat, továbbá hozzájáruljon a feldolgozás energiahatékonyságának növeléséhez.

Ezek is érdekelhetnek