Önkiszolgáló étterem dögevőknek

Bolygónk legveszélyeztetettebb madarainak az Indiában élő keselyűket – például a hosszúcsőrű keselyűt és a bengál keselyűt – tartják, melyek állománya az utóbbi húsz évben drasztikusan csökkent.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2011. 03. 03. csütörtök2011. 03. 03.
Önkiszolgáló étterem dögevőknek

A felelős a diklofenák nevű gyulladáscsökkentő, amelyet az 1990-es évek óta széleskörűen alkalmaznak Indiában a szarvasmarhák körében. A szer a marha tetemének fogyasztása révén kerülhet a keselyű szervezetébe, és pusztulással járó veseelégtelenséget okoz.

Az összefüggésre 2004-ben jöttek rá, és a diklofenák állatgyógyászati használatát 2006-ban be is tiltották. Ennek ellenére máig hozzáférhető, és használják is az állattartók. (A szert Európában eleve nem is engedélyezték.) Becslések szerint az ázsiai keselyűk 99,9 százaléka pusztult el az elmúlt húsz évben, többségük a diklofenák miatt, s ennek következtében elszaporodtak a kóbor kutyák, a patkányok és az általuk terjesztett különféle betegségek.

A keselyűk visszatérése tehát számos előnnyel járna. Ennek érdekében egyre több keselyűétterem nyílik Indiában, ahol a madarak diklofenáktól mentes húst fogyaszthatnak. A legutóbbi három étterem Pandzsáb tartományban nyílt, egy pedig várhatóan február végén kezdi meg üzemelését Mahárástra tartományban. A bivalyokat, marhákat a falusiaktól szerzik be, a tetemekért körülbelül 13 ezer forintot (3000 rúpia) fizetnek a gazdáknak, ami háromszor annyi, mint amit a vágóhídon kapnának az állatért. A hús diklofenák-mentességéről minden alkalommal megbizonyosodnak, mielőtt kihelyeznék azt a lekövezett, fallal körülvett etetőbe. A madarak pusztulását persze az éttermek nem fogják megállítani, legfeljebb csak lassíthatják. A változáshoz a diklofenák teljes körű mellőzésére volna szükség, ám kérdéses, hogy ez bekövetkezik-e még az ázsiai keselyűk kihalása előtt.

Ezek is érdekelhetnek