Munkát teremt az új erőmű

A Pannonpower Holding Zrt. jövő esztendőtől épülő új erőműve amellett, hogy 150 embernek kínál majd munkát, évente több milliárd forintot költ el helyi tüzelőanyagra, élénkítve ezzel a térség gazdaságát.

Zöld FöldKovács Réka2011. 10. 20. csütörtök2011. 10. 20.
Munkát teremt az új erőmű

Három és félmilliárd forint. Várhatóan ennyit fordít majd évente tüzelőanyagra 2012 végétől Magyarország legnagyobb, Baranyában épülő szalmatüzelésű erőműve. Ennek az összegnek a legnagyobb részét a régióban költi majd el, olyan mezőgazdasági termelőknél, akik felesleges szalmájuk töredékét értékesítik az erőmű számára. A gazdálkodóknak így ez biztos bevételi forrást jelenthet, hiszen mindössze a növénytermesztés során keletkező melléktermékek eddig másra nem felhasznált részét értékesítik.

A szalmatüzelésű erőműtől az agráriumba áramló, évente átlagosan 3,5 milliárd forintos többlet-bevételnek köszönhetően az ágazat munkahelyteremtő képessége is növekszik, ugyanis a tüzelőanyagként használt mezőgazdasági melléktermékek összegyűjtése, bálázása, felhalmozása, raktározása és őrzése élőmunkát igényel, így mintegy 60 főnek ad majd rendszeresen munkát.

A bálák rakodása, illetve szállítása és az erőmű folyamatos tüzelőanyag-ellátása csak részben automatizálható, így ez további munkalehetőséget jelent megközelítőleg még 50 ember számára. Az erőműben a blokk üzemeltetését pedig három műszakban mintegy 40 fő végzi majd.

Ezek is érdekelhetnek