Így spórolhat az energiával!

Az energiaárak megemelkedése óta sokan és sok helyütt megújuló energiaforrásokkal igyekeznek takarékoskodni – lehetőleg pályázatokból származó források segítségével, mivel egy ilyen váltás, ha behozza is majd az árát, induláskor nem kevés pénzbe kerül.

Zöld FöldKeresztény Gabriella2012. 03. 19. hétfő2012. 03. 19.
Így spórolhat az energiával!

A Sátoraljaújhelyen lévő Európa Házban jó ideje már egy forintot sem költenek villanyszámlára, mert a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) napelemekkel termel áramot számukra. A hatvan százalékban uniós támogatású beruházás mintegy 30 millió forintba került, ám Juhász István, a ZRVA ügyvezető igazgatója szerint ez három év alatt megtérül, s addig se kell fizetniük az áramért.

– Erre korábban évente 3 és 7 millió forint körüli összeget költöttünk – mondta. – Mivel ma már semmilyen támogatásra nem számíthatunk, ott takarékoskodunk, ahol tudunk. Erre a napelem kiválóan alkalmas. A tetőrendszert 98 elemből állítottuk össze gondos és nem kevés munkával. Ez évente közel 28 ezer kilowattóra áramot képes termelni, azaz ezzel az árammal elláthatjuk nemcsak az alapítványi irodákat, a közösségi helyiségeket, de az Európa Házban lévő egyéb vállalkozásokat is. Költségkímélő hozadék az is, hogy így viszonylag alacsony szinten maradhatnak az irodák bérleti díjai, s ez is segítség a vállalkozásoknak.

Egy borsodi kistelepülésen, Varbón egy ideje szintén napelemes rendszer által melegedik a református közösség, hiszen Isten házát sem a mennyekből fűtik. A korábbi elektromos padfűtést váltották ki vele, és Gere Gábor lelkész szerint annyira bevált, hogy nyáron például leállt a villanyóra, miközben a templom is melegebb lett! Télen pedig, amikor kint mínusz 8 fokos hideget mértek, bent plusz 12 fokos volt a hőmérséklet. A napelemes rendszert a varbói egyházközösség is pályázati támogatással, 41 millió forintból készíttette. A lelkész elmondta még: nyárig várhatóan újabb pályázatokat nyújtanak be, hogy a megújuló energiaforrásokkal az egyházi ingatlanoknak pénzt takarítsanak meg.
 

Ezek is érdekelhetnek