Tök jó szivacs

Első osztályú természetes szivacsot nyerhetünk a kertünkből, ha szivacs- vagy luffatököt vetünk. E tökféle termése zsengén úgy fogyasztható, mint a például a cukkini (amihez erősen hasonlít is): tölthetjük, ránthatjuk, eltehetjük savanyúságnak.

Zöld FöldValló László2012. 05. 01. kedd2012. 05. 01.

Kép: tökszivacs mosdás tisztálkodás fürdőkás fürdés higiénia 2012 04 19 Fotó: Kállai Márton

Tök jó szivacs
tökszivacs mosdás tisztálkodás fürdőkás fürdés higiénia 2012 04 19 Fotó: Kállai Márton

Éretten viszont ehetetlen, ám ekkor válik alkalmassá arra, hogy kiváló fürdő- vagy masszázsszivacs, illetve háztartási tisztító alkalmatosság váljék belőle. Nem kell mást tenni, mint a száraz, szivacsos belsejű termést a héjától megtisztítani és 10-15 centis darabokra vágni.

A szivacstök melegigényes és fagyérzékeny, ezért a magját májusban vessük. Fészkenként 3-4 magot ültessünk 3-4 centi mélyre. (Ha palántát nevelünk vagy készen veszünk, azt csak a fagyosszentek után lehet kockázat nélkül kiültetni.) Laza vagy középkötött, tápanyagban gazdag talajt kíván, vízigénye virágzáskor és termésérés idején különösen nagy. Támasz mellett neveljük, így fölfuttathatjuk kerítésre vagy pergolára is. (Térelválasztónak szintén jó, mert mutatós: nagy sárga virága és termése egyaránt díszítő értékű.) Szivacsnak szánt termését az őszi fagyok előtt szedjük, és száraz, szellős helyen tartsuk, amíg „zörgősre” nem szárad.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek