Rózsás jövő előtt

Látványközpontot avattak Böcsön, benne a falu szülöttjének, Koncz József festőművész állandó tárlatával, körötte az európai hírű Márk Gergely nemesítő rózsaparkjával. Bőcsöt immáron nemcsak a borsodi sör kapcsán, hanem a megújuló energiákra pályázó faluként is emlegetik.

Zöld FöldKeresztény Gabriella2012. 06. 18. hétfő2012. 06. 18.
Rózsás jövő előtt

Büszke arra Nagy László, hogy hatéves polgármestersége alatt önkormányzatuk nyolc pályázatot is nyert. Így épült egyebek között a Borsod megyei településen tájház, faluház, s olyan park és játszótér, amit városok is megirigyelnének.

– Csak a kezdet, hogy a Látványközpont tetején már napelem és napkollektor üzemel – mondja, miközben körbenézünk bent és kint. – Szerencsénk volt: teljes támogatottságú LEADER-pályázatként ez a beruházás nekünk szinte semmibe se került. Csak a 89 éves Márk Gergő bácsi rózsaparkjára költöttünk, aki közel négyszáz, államilag elismert fajtát nemesített.

Az átadásra, Bőcs rózsája néven, egyet külön nekünk is. Koncz József pedig több tucat értékes festményét ajándékozta a galériának, a majdani látogatók örömére. De technikai érdekesség is van itt: ezt a vízhűtéses dízelmotort, amire generátort szereltünk – mutatja –, üveggel vettük körbe, hogy látható legyen, miként termel áramot a környezetre roppant káros sütőo¬laj¬ból. Amit, ha egy háziasszony a földre kiönt, ott tíz évig fű se nő, a motor viszont áramot és hőt termel belőle, ami kifűti a központot és a két üvegházat.

– Az üvegházakkal mi a céljuk?
– Rózsák, egynyári virágok termesztése. Az eladással két asszonykánk munkabérét kitermelhetjük, mert télen drágák a virágok. Túl a próbaüzemen, szeptembertől indulhat a verkli. Nem ebből gazdagszunk meg, de ez a jövő! Most készül egy KEOP-pályázatunk arra, hogy az összes intézményünkön legyen napelem és napkollektor. Nemrég létrehoztuk a saját nonprofit cégünket „Élhetőbb Bőcsért” néven, hogy a beruházások áfáját is visszaigényelhessük. Átvitt értelemben, kissé költőien fogalmazva: talán Bőcs rózsája lesz az itt élő közel háromezer ember jövője. Nem véletlenül szereltettünk a Látványközpont homlokzatára egy óriási rózsamotívumot, ami éjszaka is messzire világít.

Ezek is érdekelhetnek