Több ezer mérgezés a tisztítószerek miatt

Évente 14-16 ezer mérgezés történik Magyarországon, jelentős részük véletlenül következik be. A háztartásban használatos vegy- és gyógyszerek okozta balesetek egynegyedének gyerekek, közülük is elsősorban a 4 év alattiak az elszenvedői – hívta fel a figyelmet dr. Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója egy konferencián.

Zöld FöldBalogh Mária2012. 06. 07. csütörtök2012. 06. 07.

Kép: vegyszer tisztítószer háztartási munka veszély mérgezés 2012 05 26 Fotó: Kállai Márton

Több ezer mérgezés a tisztítószerek miatt
vegyszer tisztítószer háztartási munka veszély mérgezés 2012 05 26 Fotó: Kállai Márton

Az egészségnevelés legfőbb színterei az óvodák és az iskolák, ám az oktatási intézményekben elsősorban az egészségmegőrzésre – a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás megelőzésére – helyezik a hangsúlyt, míg a kémiai biztonságról már jóval kevesebb szó esik.

Pedig már a kisgyermekekben is tudatosítani kellene, hogy a nagyi színes piruláival játszani tilos és a jó illatú tisztítószerek is lehetnek mérgezőek. A szakemberek szerint a mérgezések zöme némi odafigyeléssel elkerülhető lenne: kulcsra zárható szekrénnyel és fiókokkal. Minden gyógyszert – a gyermekek számára készült orvosságokat, sőt egyes  vitaminkészítményeket is – mérgezőnek kell tekinteni. Az élvezeti cikkeket, a dohányt és az alkoholt se hagyjuk csemetéink keze ügyében: egy szál cigaretta vagy egy nagyobb korty tiszta alkohol akár meg is ölheti a kisgyermeket!

Vásárláskor olvassuk el a tisztítószerek címkéjét, próbáljuk a legkevésbé mérgezőt választani. A vegyszereket tartsuk mindig az eredeti csomagolásban, s ha lekopott a címke, írjuk rá, mi található benne. Soha ne töltsünk mérgező anyagot olyan edénybe, üvegbe, amelyben korábban ételt vagy italt tároltunk.

Bánjunk óvatosan a hipóval: bőrirritációt, súlyosabb esetben marásos sérülést okozhat – s ha vízkőoldóval találkozik, a keverékből klórgáz szabadul fel, ami rövid idő alatt fulladáshoz vezet. A folttisztítókban található ammónia ártalmas a bőrre és a szemre, bő vízzel azonnal le kell öblíteni. A vízkő elleni sósav csúnya égési sérülésekben lehet ludas.

Mit tehetünk, ha mégis bekövetkezik a baj? Akinek valamely vegyszertől megfájdul a feje, szédül, hányinger gyötri, azonnal fogjon szellőztetésbe, menjen friss levegőre. Amennyiben valaki mérgező anyagot nyelt le, fektessük hasra, hánytassuk meg, majd itassunk vele bögrényi tejet – de ha maró hatású vegyszer került a szervezetébe, nem szabad hánytatni, hiszen ezek az anyagok a „visszaúton” is végigmarják a gyomrot, a nyelőcsövet, a szájat. A házi gyorssegély után gyorsan forduljunk orvoshoz, s vigyünk magunkkal mintát a belélegzett-lenyelt vegyi anyagból is.

Ezek is érdekelhetnek