Elsüllyed New York!

Nem győzik kongatni a vészharangot a szakemberek: a tengerek szintjének emelkedése veszélyezteti az Egyesült Államok atlanti partját. E vidéken – például New York és Boston körzetében – a tenger szintje négyszer gyorsabban emelkedik, mint a világátlag.

Zöld Föld2012. 07. 12. csütörtök2012. 07. 12.
Elsüllyed New York!

Ez – az éghajlatváltozással kapcsolatos – jelenség árvízzel fenyegeti a legsűrűbben lakott part menti övezeteket, és veszélyezteti a nedves övezetek biológiai változatosságát. Becslések szerint az általános felmelegedés kiváltotta tengerszint-emelkedés kétszer vagy háromszor nagyobb lehet, mint amit az évszázad elején feltételeztek. Ha a felmelegedés folytatódik, a tenger szintje ezen a szakaszon 2100-ra a tudósok által a világra előre jelzett átlagos egy méteren túl további 30 centiméterrel emelkedhet.

E partszakasz különlegessége egy sajátos éghajlati modellnek köszönhető. Amikor a grönlandi jégtakaró olvadásából származó hideg víz behatol az Atlanti-óceánba, megzavarja az áramlatokat, melyek lelassulnak. A Golf-áramlat lassulása miatt pedig a víz szintje a part hosszában megemelkedik. A jelenség különösen ott figyelhető meg, ahol az áramlat visszafordul az óceán belseje felé.