Francia örökzöld télen is virít

Nehéz elképzelni, milyen is egy igazán zöld város Európában akkor, amikor a kontinens nagy része hó és jégvirág alatt roskadozik, de az Európai Bizottság ítészeinek a közelmúltban ez mégis sikerült. A 2013-as év Európa Zöld Fővárosa címét Franciaország hatodik legnagyobb városának, Nantes-nak ítélték a környezetvédelemben jártas szakemberek.

Zöld Föld(markos)2012. 12. 14. péntek2012. 12. 14.
Francia örökzöld télen is virít

A 600 000 lakosú Nantes, amelynek hosszú éveken át a jelenlegi francia kormányfő, Jean-Marc Ayrault volt a polgármestere, a Loire, az Erdre és a Sevre összefolyásánál terül el, 55 kilométerre az Atlanti-óceán partjától.

Ahhoz, hogy e díjat odaítélték a francia nagyvárosnak, bizony nem kevés feltételnek kellett megfelelnie. Ilyen például, hogy Nantes minden lakosa legfeljebb 300 méterre él a legközelebbi zöldövezettől, valamint minden lakosra 57 m² zöldterület jut, földterületeinek hatvan százaléka zöld- vagy termőterület. Fontos szempont volt, hogy a városban 100 000 fa van, valamint hogy a lakosok 15%-a utazik nap mint nap tömegközlekedési eszközzel. A megtisztelő cím nagy felelősséggel is jár: Nantes éghajlat-politikai cselekvési tervében azt a nagyszabású célt vállalta, hogy 2020-ra 30%-kal csökkenti az egy főre jutó széndioxid-kibocsátást a 2003-as szinthez képest.

Az „Európa Zöld Fővárosa” díj évről évre azt a várost illeti meg, amely környezetbarát városi élettérként kitűnik a többi közül. A városokat egy szakértői testület először 12 környezetvédelmi mutató alapján felméri, majd a környezet és a fenntarthatóság további javítására irányuló tervezett fejlesztéseik alapján értékelik. A díj 2010-es létrehozása óta eddig öt város viselhette az Európa Zöld Fővárosa címet, Stockholm, Hamburg, a spanyolországi Vitoria-Gasteiz örvendhetett eddig e kitüntető címnek, Nantes pedig 2014-ben Koppenhágának adja majd át a fenntarthatósági stafétát.

 

Ezek is érdekelhetnek