Termesszék velem: ösztörűs veronika

Csinos égszínkék virágot, illetve gyógynövényt ajánlok mindenki figyelmébe. Bár itt-ott utalnak gyógyító hatására, de a magyar gyógyszerkönyvekben nem szerepel az ösztörűs veronika (Veronica chamaedrys).

Zöld FöldGrosz Tamás2013. 01. 19. szombat2013. 01. 19.
Termesszék velem: ösztörűs veronika

Kerteken szinte alig, viszont az ország számos pontján megtalálható e nagyon szép, ultramarin kék színű virág. Jellemzője, hogy árnyékos, jó vízelvezető erdei talajon nő. Meglepően tapasztaltam, hogy fél-homokos öntéstalajon, magas fák takarásában is megél és szaporodik. A növény szára egyenesen felálló, szőrzete nem egyenletesen fedi körbe a szárat, levelei puhábbak, bevagdaltan csipkések, fűrészesek. Évelő lágyszárú, gyökere a talajfelszín alatt fut. Magról jól szaporítható.

Májustól augusztusig virágzik, április-májusban kell gyűjteni a föld feletti részeket. A többi veronikafélékkel nem szabad keverni.

A nemzetségnek 200 faja ismeretes, ebből 28 nálunk is megtalálható.

Köptető hatású, de sebek gyógyítására is használják.

Fiatalon kitűnő saláta és tea készíthető belőle.

Teának ajánlom a következő receptet, mely alkalmas vérnyomáscsökkentésre is: 2 g rutalevél, 2g levendulavirág, 5g ösztörűs veronika, 5g galagonyavirág. Kell még kis csészényi forró víz, de ne forraljuk fel. Túlzott fogyasztását kerüljük, mert enyhén mérgező lehet.

Ezek is érdekelhetnek