Mérgek az orvoslásban

Bár az orvosok a java részükkel még csak kísérleteznek, egyre több, eddig méregként számon tartott, a természetben előforduló anyagot használhatunk gyógyszerként. Így például a fűzfának köszönhető szalicilt, amit aszpirinként ismerünk, vagy a mákot, ami szintén fájdalomcsillapítóként szolgál morfium formájában.

Zöld FöldHardi Judit2013. 08. 27. kedd2013. 08. 27.
Mérgek az orvoslásban

Újabban eddig kerülendő anyagok, vegyületek gyógyító hatását próbálgatják a kutatók. Ilyen a gömbhal, amit csak felkészült szakácsok tudnak elkészíteni, hogy a benne lévő tetrodotoxin ne okozzon halálos bénulást a légzésért, szívverésért felelős izmokban. Viszont ha beválik a szakemberek reménye, gyógyírként is szolgálhat: erős fájdalomcsillapító hatása a morfiuméval vetekszik. Halálos a királykobra mérge is, azonban nem minden esetben öl – legalábbis a szingapúri Nemzeti Egyetem professzora, Manjunatha Kini szerint. Egyelőre csak egereken kísérletezik, de az eredmények biztatóak: a méreg akár 20-200-szor is erősebb fájdalomcsillapító, mint a morfium. Embereken még nem próbálták ki a vegyületet, de a tudós bízik benne, hogy egy éven belül már a kétlábúak fájdalmát enyhítheti a rettegett csúszómászó. A professzor kullancsokkal is kísérletezik, kutatásai szerint a kis élősködő nyála a vérbe jutva megakadályozza a vérrögök kialakulását. Ráadásul hatékonyabban, mint a ma ismert és alkalmazott véralvadásgátló kemikáliák.

A szemet gyönyörködtető tengeri rózsákkal nem árt vigyázni, ha a tengerparton nyaralunk. Mérgét természetes élőhelyükön alapvetően a ragadozók, például a homár ellen vetik be, de alkalmazása a sclerosis multiplex kezelésében is jó eredményekkel kecsegtet. A vöröshasú unka (képünkön) mérgező mirigyváladékait is a hasznunkra fordíthatjuk: például sebeink gyógyulási folyamatát gyorsíthatjuk vele. A kis béka mérge ugyanis minimalizálja a keletkező hegszövet méretét, a sérült bőrfelület gyorsabban regenerálódik.

Ha sikerrel járnak a kísérletek, ismét bebizonyosodhat: ami nem öl meg, az megerősít.
 

Ezek is érdekelhetnek