Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A mostani szeszélyes időjárás után különösen rá van utalva a szőlősgazda, hogy a must cukorfokát, ezáltal a szőlő érettségét próbaszürettel állapítsa meg.
Hiszen jól tudja, hogy a fajták többsége a teljes érésben adja a legjobb minőséget. A cukorfok klasszikus és pontos meghatározásának eszköze a mustfokoló, amelynek „bevetéséhez” a szőlőskert különböző részeiből gyűjtünk be egyazon fajtából 4-5 kiló szőlőt. Ebből mustot sajtolunk, és az eszközzel (valamint a fokolóhoz tartozó hőmérséklet-korrekciós táblázattal) meghatározzuk a cukortartalmát.
De létezik egy másik, sokkal gyorsabb módja is a mustcukorfok megállapításának, noha kevésbé pontos: a kézi refraktométer használata. Fölnyitjuk az eszköz fedelét, majd a mustból egykét cseppet a tiszta prizmaüvegre csöppentünk. Ezt követően a fedlapot lezárjuk, a refraktométert a fény felé tartjuk, s megállapítjuk a refrakció értéket (másképpen: szárazanyagtartalmat). Ezt a skála azon pontja mutatja, ahol a sötétebb és világosabb látómező találkozik. Ebből a refrakcióértékből levonunk 35-öt, s hozzávetőlegesen megkapjuk a must cukortartalmát.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu