Szeszélyes idővel jön a szüret: mennyi a cukorfok?

A mostani szeszélyes időjárás után különösen rá van utalva a szőlősgazda, hogy a must cukorfokát, ezáltal a szőlő érettségét próbaszürettel állapítsa meg.

Zöld FöldValló László2014. 09. 16. kedd2014. 09. 16.
Szeszélyes idővel jön a szüret: mennyi a cukorfok?

Hiszen jól tudja, hogy a fajták többsége a teljes érésben adja a legjobb minőséget. A cukorfok klasszikus és pontos meghatározásának eszköze a mustfokoló, amelynek „bevetéséhez” a szőlőskert különböző részeiből gyűjtünk be egyazon fajtából 4-5 kiló szőlőt. Ebből mustot sajtolunk, és az eszközzel (valamint a fokolóhoz tartozó hőmérséklet-korrekciós táblázattal) meghatározzuk a cukortartalmát.

De létezik egy másik, sokkal gyorsabb módja is a mustcukorfok megállapításának, noha kevésbé pontos: a kézi refraktométer használata. Fölnyitjuk az eszköz fedelét, majd a mustból egykét cseppet a tiszta prizmaüvegre csöppentünk. Ezt követően a fedlapot lezárjuk, a refraktométert a fény felé tartjuk, s megállapítjuk a refrakció értéket (másképpen: szárazanyagtartalmat). Ezt a skála azon pontja mutatja, ahol a sötétebb és világosabb látómező találkozik. Ebből a refrakcióértékből levonunk 35-öt, s hozzávetőlegesen megkapjuk a must cukortartalmát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek