Régi almák felfedezése 3.: Cox narancs renet

Sorozatunkban nemcsak a régi magyar almákat fedezzük föl újra, hanem szót ejtünk azon külföldiekről is, amelyek immár történelminek számítanak, és nálunk sem (voltak) ismeretlenek.

Zöld FöldValló László2014. 10. 13. hétfő2014. 10. 13.
Régi almák felfedezése 3.: Cox narancs renet

Ezek egyike a Cox (ejtsd: koksz) narancs renet, melyet mintegy kétszáz éve nemesítettek Angliában, s ahol mindmáig fontos fajta (úgy is, mint az almabor egyik alapanyaga).

Fája gyönge növekedésű, fölkopaszodásra hajlamos, gyakran szorul ifjításra. Gyümölcse középnagy, enyhén bordás, sárga fedőszínében narancsvörös csíkozással. Húsa illatos, sárgásfehér, ropogós, bő levű, igen kellemes.

No, itt aztán vége is a jó tulajdonságoknak, mert noha korán termőre fordul, termésbiztonsága sajnos nem a legjobb, emellett valóságos gyűjtőhelye a legkülönfélébb betegségeknek. A gyümölcs perzselődésre hajlamos és csak rövid ideig tárolható. Október elején érik, érettségét hullásával jelzi. Termőhelyére kényes, tápanyagban gazdag talajt és védett fekvést igényel. Hazánkban csak a Nyugat-Dunántúl és a Nyírség hűvösebb, párás klímájában ajánlott a telepítése. Oltványa kapható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek