Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A borosüveg ifjú találmány ahhoz képest, hogy az ember évezredeken át amforákban, tömlőkben, hordókban tartotta a bort, s az onnan került a kancsókba majd a kupákba, poharakba. A borosüvegek gyártása csak a XVI–XVII. században kezdett elterjedni, és hamarosan a bor fő tárolási formájává vált.
Kép: tokajhegyalja borvidék minőségi szeszesital alkohol bor szőlő 2012 11 25 Fotó: Kállai Márton
Akkoriban még szó szerint fújták az üvegpalackot a készítők, s minthogy egy szuszra gyártottak egy üveget, így annak méretét a tüdőkapacitásuk szabta meg. Ami pedig nagy átlagban háromnegyed liternek, azaz nagyjából 750 milliliternek felelt meg. (A borral töltött palackot aztán – mivel a parafa dugót még nem ismerték – zsiradékkal átitatott kenderkóccal zárták le.) Később, a nagyipari üveggyártás korában mindenféle méretű üvegeket gyártottak szerte a világon, mígnem 1972-ben az Egyesült Államokban egységesítették a borosüvegek űrméretét, amit a gallon (3,785 liter) egyötödében határoztak meg. Ez az érték egészen pontosan 757,082 milliliter, amit később – hogy „kerek” legyen – 750 milliliterben rögzítettek.
E palackméret idővel általánossá vált az egész világon.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu