Hamvaska, csodaszem, és a különös nemzetség többi tagja - Színpompás csokorban

Színpompás csokorban. - Különös nemzetség az aggófüveké: több mint 1500 fajt számlál, amelyek valósággal belakják a világot, a mérsékelt és a trópusi övben éppúgy megtalálhatók, mint a sarkvidékeken.

Zöld FöldValló László2015. 02. 17. kedd2015. 02. 17.
Hamvaska, csodaszem, és a különös nemzetség többi tagja - Színpompás csokorban

Nálunk két aggófű (Senecio) faj közismert: az egyik az egynyáriként ültetett szürke lombú ezüstlevél vagy hamvaska (Senecio bicolor), a másik a virágzó szobanövényként ismert cinerária, magyarul csodaszem (Senecio cruentus). Igen népszerű, tavaszköszöntő cserepes dísznövényünk.

A cinerária (képünkön) a Kanári- és a Madeira-szigeteken honos, annak is hűs, párás levegőjű erdei tisztásain. (Nemesítés eredményeként lett belőle kora tavasszal nyíló cserepes virág.) Származásának megfelelően a hűvösebb, 18-19 fok körüli hőmérsékleten (ablakközben tartva) érzi jól magát, világos, de a közvetlen napsütéstől védett környezetben.

Lombját rendszeresen párásítva díszlik igazán szépen. Vízigényes, rendszeres locsolást kíván. Földje kiszáradását gyorsan beálló lankadásával jelzi, ám ha vizet kap, ugyanolyan hamar helyreáll. Fontos, hogy csak a földjét öntözzük, mert ha a virágzatát is víz éri, megbarnulhatnak a virágok.

Ézékeny a túlöntözésre is: csak akkor locsoljuk ismét, ha már nagyjából elhasználta a vizet, különben a szürkepenész megtámadhatja.

Ezek is érdekelhetnek