Foltok a levélen - Salátabaj

Többen panaszkodtak tavaly, hogy némely salátafajta levelei barnafoltosakká váltak. A szakirodalom szerint a magas és az alacsony páratartalom is okozhatja ezt az élettani bántalmat.

Zöld Föld(hogy)2015. 03. 30. hétfő2015. 03. 30.

Kép: Fülöpjakab, 2005. június 17. Biosaláták egy fülöpjakabi kertészetben, amikor első ízben rendezték meg a bortúra mintájára az Öko-portyát, ahol közéleti személyiségeknek mutatták be a Dunától keletre eső régiók biogazdálkodóit és bioélelmiszer-termelőit. Fotó: Ujvári Sándor

Foltok a levélen - Salátabaj
Fülöpjakab, 2005. június 17. Biosaláták egy fülöpjakabi kertészetben, amikor első ízben rendezték meg a bortúra mintájára az Öko-portyát, ahol közéleti személyiségeknek mutatták be a Dunától keletre eső régiók biogazdálkodóit és bioélelmiszer-termelőit. Fotó: Ujvári Sándor

Magas páratartalom eseten a levélszélek és a belső levelek is elbarnulnak, sőt ellágyulnak, tehát felhasználhatatlanná válik a növény. Az alacsony páratartalom – száraz május, június eleje – alkalmával a szabadföldön termesztett salátáknál másfajta levélbarnulás jelenik meg: itt már csak a külső, főként az alsó, idősebb leveleken tapasztalni a foltosodást.

A problémát az előző esetben a fóliasátor sűrűbb szellőztetésével, míg a szabadföldi termesztésnél száraz időben kialakuló gondot gyakoribb, kisebb öntözéssel, a trágyázás visszafogásával orvosolhatjuk.