Veszik a csúcsost

Jó tíz éve még csupán megcsodálták a német vásárlók az akkor újdonságnak számító csúcsos káposztát, ám kevesen tették a kosarukba.

Zöld FöldValló László2015. 06. 18. csütörtök2015. 06. 18.

Kép: Deutschland, Baden-Wuerttemberg, Schwaben, Bernhausen bei Filderstadt, Fildern, Produzent Fritz Schlecht - Verarbeitung und Ernte von Spitzkraut / Filderkraut. 09.10.2010 Engl.: Germany, Swabia, Harvest of pointed cabbage in Bernhausen, Pointed cabbage farmer and producer Fritz Schlecht, Image: 181249136, License: Rights-managed, Restrictions: _05.12.2012 via ftp _(Bildtechnik: AdobeRGB, 36.39 MByte vorhanden)_, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Laif, Fotó: Profimedia

Veszik a csúcsost
Deutschland, Baden-Wuerttemberg, Schwaben, Bernhausen bei Filderstadt, Fildern, Produzent Fritz Schlecht - Verarbeitung und Ernte von Spitzkraut / Filderkraut. 09.10.2010 Engl.: Germany, Swabia, Harvest of pointed cabbage in Bernhausen, Pointed cabbage farmer and producer Fritz Schlecht, Image: 181249136, License: Rights-managed, Restrictions: _05.12.2012 via ftp _(Bildtechnik: AdobeRGB, 36.39 MByte vorhanden)_, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Laif
Fotó: Profimedia

Mostanra megváltozott a helyzet: egész évben ott találni az áruházláncok polcain, s a németeknél a friss felhasználásra szánt káposztaféléknek több mint 20 százalékát adja. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert egész Európában csökken a káposztafogyasztás, mivel az új és fiatal vásárlók a salátaféléket részesítik előnyben.

Hazánkban a csúcsos káposzta ismertsége még gyerekcipőben jár, vele együtt a termesztése is, pedig az exportunkat is bővíthetnénk vele.

A csúcsos káposzta a fejes káposzta egyik változata, bár ez utóbbihoz képest a lombozata kisebb és jellegzetes kúp formájú, a levelek lazábban simulnak egymáshoz, a torzsa is kisebb. Mivel a levélzete finomabb erezetű, a főzési ideje is rövidebb, könnyebben emészthető és kellemesebb ízű. Nyersen, dinsztelve vagy saját levében párolva fogyasztható. Mivel kevés kalóriát és viszonylag sok vitamint tartalmaz, a fogyókúrások számára is ajánlott.

A fejes káposztához hasonlóan termeszthető. A vetőmagja elvétve már kapható Brassica oleracea var. capitata Caraflex néven: 2000 forintot kérnek 100 szemért. Az ajánlások szerint a korai, palántás termesztéshez a magja februártól áprilisig vethető.

A kiültetés áprilistól kezdhető 70 x 70 centis sor- és tőtávolságra. Szabadföldbe a magvetés áprilisban és májusban végezhető. A csúcsos káposzta magjait a madarak kifejezetten szeretik, így a vetés védelme külön figyelmet igényel.

Ezek is érdekelhetnek