Aszpirin a kertből

Napjainkra háttérbe szorult az egykor nagy becsben tartott, „királyi” gyógy- és fűszernövény (e jelző nem túlzás, hiszen Nagy Károly francia király a palotakertjében termesztette).

Zöld FöldValló László2015. 07. 08. szerda2015. 07. 08.
Aszpirin a kertből

A bokros, illatos, 60-100 centire növő évelő félcserje ezüstös színű, bársonyos leveleivel, júniustól nyíló liláskékes virágaival a kertnek is dísze. A kerti zsálya gyógyhatását pedig egyszerűen úgy jellemezhetnénk: minden betegségre jó. Ezt fejezi ki botanikai neve is, a Salvia, ami a latin salvere, azaz megőrizni (mármint az egészséget) igéből származik. S valóban, az évezredek során szinte mindenre kiterjedően használták: vizelethajtónak, sebfertőtlenítőnek, bélféreg ellen, továbbá álmatlanságra, gyulladások gyógyítására.

Korunk vizsgálatai is igazolták, hogy levelének forrázata fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló. Teája az izzadás, bélhurut, fogíny- és torokgyulladás kiváló ellenszere, egyes országokban ezért nevezik növényi aszpirinnek. Fűszerként kitűnő étvágyjavító és gyomorerősítő, mértékkel használva segíti a zsíros ételek emésztését. Szárnyasok töltelékeiben, kacsa- és libasültek, májból készült ételek fűszereként jól érvényesül, egyesek szerint a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle.

Ezek is érdekelhetnek