Kertésznaptár: Kapával a gaz ellen

KERTÉSZNAPTÁR (július 24–30.) - Ne feledkezzünk el a letermett szamócaültetvényről, melyet magára hagyva hamar elboríthat a gaz. Mivel a sekélyen gyökeresedő tövek különösen érzékenyek a talajon át ható gyomirtó szerekre, ezektől tartózkodjunk. Legjobb, ha kapával irtjuk a gyomot, mert így egy füst alatt a szamócás földjét is fellazítjuk.

Zöld FöldValló László2015. 07. 24. péntek2015. 07. 24.
Kertésznaptár: Kapával a gaz ellen

- A szőlőben ez az időszak az utolsó alkalom a kötözésre, illetve a csonkázásra. A zöldmunkákkal a cél a szellős és napsütötte lombozat kialakítása, hogy a fürtök zsendülése, érése ideális feltételek mellett mehessen végbe.

- Időszerű az örökzöld és lombhullató sövények nyírása. Az örökzöldek visszavágását a nyár közepéig lehetőleg fejezzük be, hogy hajtásaik-vesszőik beérését ne zavarjuk meg a továbbiakban.

- Ha a fehér liliom hagymáit már legalább három évig egy helyen hagytuk, időszerű az átültetésük. Óvatosan szedjük ki a sérülékeny hagymákat, és válasszuk szét az időseket a fiataloktól – ezt megelőzően azonban gondosan készítsük elő a talajukat. Mivel a liliom sok évig nevelhető ugyanazon a területen, így a régi helyére is visszatehetjük. Külön-külön csoportba ültessük a fiatal és az öreg hagymákat, 3-5 centi mélyen a földbe.

Ezek is érdekelhetnek