Már büntetnek a parlagfűért!

Július eleje óta 29 esetben összesen öthektárnyi területen kellett elrendelni kényszerkaszálást a parlagfű miatt. Azóta járják az ellenőrök a kül- és belterületi ingatlanokat, s ellenőrzik, hogy a megengedettnél nagyobb-e a parlagfűvel borított terület aránya.

Zöld Föld(hogy)2015. 07. 31. péntek2015. 07. 31.
Már büntetnek a parlagfűért!

Ahol igen és láthatóan nem kezdték meg a kötelező védekezést – ez általában a kaszálást jelenti –, ott a tulajdonost felszólítják rá, s ha erre nem reagál, közérdekű védekezésként a kényszerkaszálást is elrendelhetik. A hatóságok ennek költségét a tulajdonosra terhelik, emellett 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést is kiróhatnak.

Akad olyan terület, ahol már virágzik is a parlagfű, mert az utóbbi hetek kánikulája felgyorsította a fejlődését. Éppen ezért fontos e veszélyes gyom kaszálása, mivel így elodázható a virágzás, az allergiás időszak kezdete pedig időben elnyújtható. Ez akkor is igaz, ha a kaszálást követően 3-4 újabb hajtást hoz a növény, melyeken újabb virágok jelenhetnek meg, ám ezek ismételt kaszálással eltávolíthatóak.

Ezek is érdekelhetnek