Gombaszüret az erdő alján

Napjainkban az amatőr gombászok is tarolhatnak erdőn, mezőn. Szinte mindenfelé találni kimondottan nyári gombát, de már meg-megjelenik néhány őszinek tartott faj is. Így aztán a mezőkön eső után néhány nappal rálelhetünk a tömegesen termő szegfűgombára éppúgy, mint az erdők alját benépesítő galambgombafajokra, de találni rókagombát, megjelentek a tinóruk, sőt az igen ízletes, kemény húsú nyári vargányának is bőven itt a szezonja. A pereszkefélék családjának képviselőit éppúgy fellelhetjük, mint az igen kedvelt nagy őzlábgombáét. Érdekes, hogy az idén nagy őzlábat már lehetett szedni június végén és július elején is, ami ritkaságnak számít. (Kíváncsi vagyok, hogy a nyár végén, ősz elején az adott termőhelyén megjelenik- e ismét e faj, azaz ad-e harmadik termést is az adott kolónia.)

Zöld Föld(hogy)2015. 08. 09. vasárnap2015. 08. 09.
Gombaszüret az erdő alján

A bőség zavarával küzdhet a tapasztalatlanabb gombász, tehát mindenképpen vigyük el a gyűjtésünket szakértőhöz. A nemesekkel együtt számos mérgező, sőt halálos gomba is díszeleg mezőinken, erdeinkben. A válogatás után hazaérve együk meg gyorsan a zsákmányt vagy tartósítsuk szárítással, egyszerű, forró sós lében eltéve, netán gombasaláta-konzervet készítve. A lényeg, hogy egy-két nap alatt fogyasszuk el a termést, mert a gomba nemcsak romlékony, de a benne lévő néhány gombalégylárva teljesen tönkreteheti a zsákmányt (amire a hűtőszekrényben is sor kerülhet, ugyanis e kicsiny nyűket nem nagyon érdekli a hideg, legfeljebb lelassul a fejlődésük, de teljesen nem áll le). Szárításra is csak a légylárvától mentes gombák alkalmasak, mert ezek a nemszeretem lények a sok munkával előkészített gombaszeleteinket néhány nap alatt tönkreteszik, elfolyósítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek