Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ötezer éve annak, hogy a kínaiak a Sárga folyó mentén termesztésbe vonták a szóját, amely azóta a világ egyik legfontosabb gazdasági növényévé nőtte ki magát. A szójabab kipréselt olaját napjainkban étkezési olajként használják, az olaj nélküli szárazanyaga pedig – nagy fehérje- és zsírtartalma miatt – a gazdasági állatok takarmánykeverékeinek szinte nélkülözhetetlen összetevője (egyben alaptakarmánya az iparszerű haltenyésztésnek is).
Kép: A worker on a tractor harvests soybeans in Campo Novo do Parecis, in the Brazilian state of Mato Grosso, Thursday, March 5, 2009. Brazil is the world's second largest soy producer after the United States and the crop is one of the nation's principal exports. (AP Photo/Maurilio Cheli), Fotó: Maurilio Cheli
Emellett a növény a biodízelgyártás egyik keresett anyaga. Szalmája alomként is hasznosul, feldolgozása során ipari rostot állítanak elő belőle a textilipar számára, de szappanok, kozmetikumok is készülnek szójából. Kisebb arányban emberi táplálék; fehérjéit az élelmiszeripar hasznosítja, így helyettesítve (részben vagy egészben) a húsfehérjét.
Hazánkban az idén a tavalyihoz képest 20 ezer hektárral nőtt a szója vetésterülete: összesen 65 ezer hektáron került a földbe a magja. Ezt leginkább a fehérjetakarmányok árának folyamatos emelkedése indokolja, illetve az a tény, hogy a mi szójánk génmódosítástól mentes termesztésből származik, ami iránt növekszik a kereslet. A legjobb termesztési feltételek Bács-Kiskun, Baranya, illetve Vas megyében találhatók, az újabban nemesített fajták azonban már az északi területeken is jól vizsgáztak. Merthogy ez a bokorbab küllemű, dudvás szárú hüvelyes, egynyári növény melegigényes. A bimbózás, a hüvelyesedés és a magképzés idején fontos az elegendő csapadék, aszályos viszonyok között öntözésre szorul. Mivel igen érzékeny a gyomokra, a sikeres gyomirtás a termesztés fontos feltétele. Noha a szója emberi táplálékként való felhasználásának akadnak ellenzői is, a szakemberek mértékletes és változatos formájú fogyasztását kívánatosnak tartják.
Elsősorban nagy fehérjetartalma miatt, melynek biológiai értéke megközelíti a húsokét. De bőven van benne szénhidrát, továbbá kalcium, vas, cink, foszfor, magnézium, illetve B1- és B2-vitamin. Különleges értéke izoflavon-tartalma: e hormonszerű anyag védőszerepet játszik a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri rendellenességek megelőzésében, sőt hatásos a daganatos megbetegedésekkel szemben is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu