Repülőről vetik, féllánctalpas kombájnnal aratják, nem olcsó, de nagyon tápláló

Indiánok lisztje - Újdonsága mellett táplálkozásélettani értékei is szerepet játszottak abban, hogy nálunk is meghonosodott a vadrizs termesztése.

Zöld FöldValló László2015. 11. 23. hétfő2015. 11. 23.
Repülőről vetik, féllánctalpas kombájnnal aratják, nem olcsó, de nagyon tápláló

Összetevői közül kitűnik teljes értékű fehérjetartalma (amiből kétszer annyi van benne, mint a fehér rizsben), a sok B1- és B2-vitaminja, élelmi rostja, valamint gluténmentessége.

A vadrizs vagy indián rizs (Zizania aquatica) lisztje évszázadokon át volt az amerikai őslakosok egyik fő táplálékforrása. Magját megpörkölték, amitől az különleges dióízt kapott, és eltartott évekig. Eredetileg a perjefélékhez tartozó egyéves, vad fűféle, és a sekély vizű kis tavakban, patakokban tenyészik.

A rizzsel csak rokonságban áll, de termesztése hasonló. Hazánkban a kisújszállási központú Indián Rizs Kft. termeszti. A vízzel elárasztott földbe tavasszal repülőgépről vetik a magot, ősszel pedig féllánctalpas kombájnokkal aratják a termést, amely érlelés és pörkölés után nyeri el különleges dióaromáját.

A vadrizs főzési ideje a fehér rizsénél hosszabb, a szemek kétszeres mennyiségű vízben 40–50 perc alatt főnek puhára. Állaga készre főzve is jó; nem tapad, de nem is válik ragacsossá. Jellegzetes ízű gabonaféle, különösen illik a gombához, a tejszínhez, a savanykás gyümölcsökhöz.

Egyébként pedig ugyanarra és ugyanúgy használhatjuk, mint a fehér rizst, tudva azt, hogy tápértékben annál gazdagabb. De élhetünk vele úgy is, hogy bizonyos arányban (ötödrészben) a fehér vagy barna rizshez keverjük. Annál is inkább, mert nem olcsó: negyed kiló vadrizs ára 800 forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek