Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Indiánok lisztje - Újdonsága mellett táplálkozásélettani értékei is szerepet játszottak abban, hogy nálunk is meghonosodott a vadrizs termesztése.
Összetevői közül kitűnik teljes értékű fehérjetartalma (amiből kétszer annyi van benne, mint a fehér rizsben), a sok B1- és B2-vitaminja, élelmi rostja, valamint gluténmentessége.
A vadrizs vagy indián rizs (Zizania aquatica) lisztje évszázadokon át volt az amerikai őslakosok egyik fő táplálékforrása. Magját megpörkölték, amitől az különleges dióízt kapott, és eltartott évekig. Eredetileg a perjefélékhez tartozó egyéves, vad fűféle, és a sekély vizű kis tavakban, patakokban tenyészik.
A rizzsel csak rokonságban áll, de termesztése hasonló. Hazánkban a kisújszállási központú Indián Rizs Kft. termeszti. A vízzel elárasztott földbe tavasszal repülőgépről vetik a magot, ősszel pedig féllánctalpas kombájnokkal aratják a termést, amely érlelés és pörkölés után nyeri el különleges dióaromáját.
A vadrizs főzési ideje a fehér rizsénél hosszabb, a szemek kétszeres mennyiségű vízben 40–50 perc alatt főnek puhára. Állaga készre főzve is jó; nem tapad, de nem is válik ragacsossá. Jellegzetes ízű gabonaféle, különösen illik a gombához, a tejszínhez, a savanykás gyümölcsökhöz.
Egyébként pedig ugyanarra és ugyanúgy használhatjuk, mint a fehér rizst, tudva azt, hogy tápértékben annál gazdagabb. De élhetünk vele úgy is, hogy bizonyos arányban (ötödrészben) a fehér vagy barna rizshez keverjük. Annál is inkább, mert nem olcsó: negyed kiló vadrizs ára 800 forint.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu