Mégis kivágják? Félő, hogy a Hős Fa elbukik...

Félő, hogy rövidesen már csak múlt időben beszélhetünk a Győr belvárosát élhetőbbé tevő körülbelül 85 éves vadgesztenyefáról, amely nemrég elnyerte az Év Hős Fája címet.

Zöld FöldHardi Péter2015. 12. 19. szombat2015. 12. 19.

Fotó: MÉSZ

Mégis kivágják?  Félő, hogy a Hős Fa elbukik... Fotó: MÉSZ

Ez a fa egyszer már túlélt egy rá leselkedő veszélyt. Helyére tervezték ugyanis a szinte kultikus hellyé vált Győri Ifjúsági Házat a hatvanas években. Tervezője, Lőrincz József Ybl-díjas építész korát megelőzve nem a fa megsemmisítésében gondolkodott, sokkal inkább az épület központi elemévé avatta. Az épület sikerét évtizedeken át nemcsak a látogatottsága bizonyította, hanem a közelmúltban elhunyt Winkler Gábor építészprofesszor kiállása is, aki műemléki védettséget javasolt számára.

Winkler professzor volt az is, aki kezdeményezte az Ökotárs Alapítvány által immár hagyományosan kiírt Év Fája versengésbe a gesztenyefa jelölését, amelyet végül a Reflex Környezetvédelmi Egyesület karolt fel. Nem hiába, csaknem kétezer szavazattal végül az előkelő 4. helyet érte el, s megkapta a Hős Fa kitüntető címet is. Erre az a fa érdemes, amelynek életéért a környezete a legtöbbet küzd.

Szüksége is van a fának a támogatásra, ugyanis a győri önkormányzat a két éve bezárt ifjúsági ház bontása mellett döntött. Ez természetesen a fa elpusztításával együtt járna, ugyanis a mai városvezetőség az időben messze visszalépve nincs tekintettel a sorsára, s helyén mélygarázst tervez – semmibe véve a megmaradására szavazó polgárok akaratát is. Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke és Kovács László, az Arrabona Városvédő Egyesület alelnöke egyként kérte a város vezetőit, köztük Somogyi Tivadar alpolgármestert, a kerületben megválasztott képviselőt a döntés megváltoztatására. Kérésük mind ez idáig süket fülekre talált.

Ezért félő, hogy a Hős Fa elbukik az élhető környezetért vívott küzdelemben.