Skarlátpiros téli dísz

Egész éven át dísze a kertnek a japán dérbabér, de télen még varázslatosabb a fényes leveleivel, a hajtáscsúcsokon fejlődő, orgonára emlékeztető, skarlátpiros bimbókból álló virágzatával – különösen, ha a hó adja a hátteret. A bimbókból tavasszal fejlődnek ki a krémszínű virágok, ősszel pedig ezek helyét foglalják el a fényes-piros termésdíszek (a nőivarú példányokon).

Zöld FöldValló László2015. 12. 16. szerda2015. 12. 16.

Kép: Skimmia Japonica Rubella Shrub Plant in Bud, Image: 11473221, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Skimmia Japonica Rubella Shrub Plant in Bud
Skimmia Japonica Rubella Shrub Plant in Bud, Image: 11473221, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

A japán dérbabér (Skimmia japonica) a távol-keleti országból származó, egy-másfél méter magas, fölfelé törő ágrendszerű, kerekded formájú, örökzöld cserje illatos, tojásdad levelekkel. Kétlaki növény, azaz egyes példányain csak hím, illetve csak nővirágokat találunk.

A nőegyedek virága szerényebb ugyan, de termésdíszükkel kárpótolnak (ha a közelben álló hím egyed beporozza őket). A hímek virága szebb, ámde nem hoznak termést. Kivételt jelent a Skimmia japonica ssp. reevesiana nevű változat, amelynek virágai öntermékenyek.

Növényünk szépsége mellett jó alkalmazkodóképességével, kiváló téltűrésével tűnik ki, valamint azzal is, hogy jól bírja a szennyezett városi levegőt. A tápdús, semleges kémhatású, üde talaj az ideális számára, illetve az árnyékos, félárnyékos környezet.

A meszet nem bírja, a tűző nap is megviseli, ilyen viszonyok között levelei megsárgulnak. Ültethetjük a kertbe (csoportosan) vagy tarthatjuk cserépben, elhelyezhetjük a balkonon. Erős hidegben óvatosan, csak kevés vízzel öntözzük a japán dérbabért (és minden más, a kertben teleltetett edényes növényünket), mert ha a gyökérlabda vízzel telítődik (átázik) és megfagy, a gyökérzet elpusztul. De megoldás az is, ha télire az edényt a fölső pereméig a földbe süllyesztjük.

Ezek is érdekelhetnek