Halálosztók erdőn-mezőn

ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKBAN négy különösen mérgező növényt mutatunk be, amelyek közül háromnak még az érintése is veszedelmes. Egyiküknek a kertbe ültethető, kevésbé mérgező változata ismert, de nem árt óvakodni tőle.

Zöld FöldValló László2016. 01. 26. kedd2016. 01. 26.
Halálosztók erdőn-mezőn

A HALÁL ALMÁJA. Ez a mintegy 5 méterre növő, almaterméseivel csábító fa a világ legmérgezőbb növénye címmel büszkélkedhet – a Guinness- rekordok könyve szerint. Észak- Amerikának a déli, Dél-Amerikának pedig az északi területein honos, zömmel a tengerpartok mentén, valamint a Karib-szigetek térségében és a Bahamákon. Úgy hírlik, az Amerikát fölfedező Kolumbusz nevezte a halál almájának; nyilván az ő emberei közül is többen áldozatául esetek a gyümölcs fogyasztásának.

E híres-hírhedt manszanilyafának (Hippomane mancinella) azonban nemcsak a termése, de minden része erősen mérgező. Nem véletlen, hogy a tengerparti üdülőhelyeken figyelmeztető táblák óvják a turistákat még a közelségétől is. Mert ha valaki esőben a lombja alá áll, a manszanilyafa leveleiben lévő mérgező nedv egy része kioldódik, és még így, fölhígítva is bőrgyulladást, duzzanatot okoz. De még holtában is veszélyes: égő fájának a füstje vakságot okozhat.

Ezek is érdekelhetnek