Vajákosok bűvös szere - Éppen tíz éve minősítették drognak

Eredetét sűrű homály fedi, az azonban dokumentált tény, hogy Perzsiában már hatezer évvel ezelőtt is ismerték a mákot, mint az „öröm növényét”. Évezredeken át a vajákosok bűvös szereként, a bódulat virágaként, illetve gyógyító növényként tartották számon. Nálunk egynyári, a mediterrán éghajlaton évelő.

Zöld FöldValló László2016. 02. 24. szerda2016. 02. 24.
Vajákosok bűvös szere - Éppen tíz éve minősítették drognak

Éppen tíz éve annak, hogy az alkaloidokban gazdagabb fehér virágú mákot hazánkban drognak minősítették, és termesztését engedélyhez kötötték (ez az ipari mák), azóta csak a lilás-rózsaszínes virágú változat (képünkön), az étkezési mák termeszthető szabadon. Ennek magja teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer.

Fehérjében és szénhidrátban gazdag, emellett B-vitaminokban bővelkedik. Az ásványi anyagok közül kalciumot, cinket, mangánt, vasat, foszfort és káliumot tartalmaz nagyobb arányban.

Egyes helyeken a magot egészben szórják a tésztára, de az őrölt változat az általánosabb. Ha igazán finom mákos tölteléket akarunk, főzzük föl annyi tejjel, amennyit még éppen magába vesz. Ha túl híg lenne, búzadarával töményíthetjük. A tölteléket ízesíthetjük mézzel, meggyel, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal vagy éppen sárgabaracklekvárral. De vannak, akik reszelt almát vagy reszelt tököt adnak hozzá, mert így lágy és krémes lesz.

Már vethetjük a tavaszi mákot mélyen fölásott, jól megtrágyázott földbe, simára egyengetett felületű magágyba. Célszerű a kerítés mellett helyet keresni neki, ami védi a széltől.

Kifejezetten fényigényes, így legföljebb csak a fiatal fák közé vethető. Mivel sok betegség fenyegeti, legalább öt évig ne kerüljön ugyanarra a helyre. Apró magvait szórva vessük 30 centi sortávolságra és egy-másfél centi mélyre. Amikor kikelt, a háromnégy leveles állományt egyelnünk kell úgy, hogy 25-30 centinként maradjon egy-egy tő a sorban. A kis mákpalánták szárazságban öntözésre szorulnak, és mivel kevéssé élelmesek, ha nem vigyázunk, a gyomnövények elnyomhatják őket. A mák akkor érett, ha a lombozata teljesen elszáradt, a tokban pedig zörögnek a magok. A tokból kiöntött mákszemeket szárítsuk meg teljesen, majd vászonzacskóba téve tároljuk.


FÖLLENDÜLHET A MÁKTERMESZTÉS, ha fölépül az új alkaloidaüzem Abaújszántón, a Neriva Pharma Kft. beruházásaként. A cég új, őszi és tavaszi vetésű ipari mákfajták előállításán is dolgozik, amelyek jó termesztési tulajdonságaik mellett hatóanyagokban is bővelkednek. Az ipari mák gubójából kinyert ópium mintegy huszonötféle, különböző hatású alkaloidát tartalmaz, így például narkotint, kodeint, papaverint és morfint, amelyek a gyógyszeripar fontos alapanyagai. Többek között görcsoldó és fájdalomcsillapító gyógyszerek készülnek belőlük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek