Nagyon oda kell figyelnie, aki vetőmagot vásárol - Hamis magok helyett

ÁPRILIS a füvesítés legjobb ideje. Ám nagyon oda kell figyelnie, aki vetőmagot vásárol. A napokban teszteltek a fűkeverékek közül 9 terméket. Az eredmény lesújtó: ötöt ki kellett zárni a forgalomból.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 04. 10. vasárnap2016. 04. 10.

Kép: Farmer holding grass seed., Image: 3674851, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Grass Seed
Farmer holding grass seed., Image: 3674851, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

A boltban vett fűmagkeverékeket elvetve gyakran hiába várjuk az eredményt: a fű ki sem kel, illetve alig. A szakemberek olyan keveréket is találtak, melynek az előírt minimum 75 helyett alig 8%-os volt a csírázási képessége, de akadt olyan is, amelyik kikelt ugyan, de a megadotthoz képest jóval kisebb mennyiségben tartalmazott értékes füveket. Megvizsgálták a keverékek tisztaságát, az idegen magok és a rohadt szemek mennyiségét, az esetleges GMO-tartalmat, az összetevők arányát, valamint a csírázóképességet is. Szintén ellenőrizték, hogy a fémzárszámot feltüntették-e a csomagoláson. (A fémzárszám a vetőmag legfontosabb azonosítója, ugyanis ennek segítségével ellenőrizhető a termék származása.)

Egyetlen termék sem tartalmazott GMO-t. A leggyakoribb probléma a keverékek csírázóképességével akadt. Előfordult az is, hogy az összetevők aránya jócskán eltért az ígérttől, vagy magas volt a keverék idegenmag-tartalma, illetve jelölési hiányosságokat is felfedeztek.

A nem megfelelő termékek forgalmazását megtiltották.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményét ismerve rangsort alakítottak ki, melynél az árat is figyelembe vették. Az élén az Agro Largo Kft. Profi Garden Stadion Sport fűmagkeveréke végzett, amit a cég Magic Garden Biliárd Sport – szintén itthon fémzárolt – terméke követett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Turfline Sport dán fémzárolású fűmagkeverék állhatott.

A gagyinak is mondható fűmagkeverékek akár több tízezer forintos kárt okozhatnak a felhasználónak: egy kiló mag ára általában 1500–2500 forint körül mozog és 30 négyzetméter gyepesítésére elegendő – egy nagyobb kertben akár 5-6 kiló magra is szükség lehet, ami pedig már tetemes kiadást (veszteséget) jelenthet.

Ezek is érdekelhetnek