Szezonnyitó salátateszt

Bár egész évben hozzájuthatunk, mégis a tavaszi zsendüléskor jön el az első nagy szezonja a friss salátáknak. A boltokban készen is kaphatók különféle keverékek, de mi a helyzet ezekkel?

Zöld FöldO. Horváth György2016. 04. 02. szombat2016. 04. 02.

Kép: csomagolt vegyes saláta élelmiszer étlekzés táplálkozás zöldség egészség előre csomagolt vegyes vágott 2016 03 25 Fotó: Kállai Márton

Szezonnyitó salátateszt
csomagolt vegyes saláta élelmiszer étlekzés táplálkozás zöldség egészség előre csomagolt vegyes vágott 2016 03 25 Fotó: Kállai Márton

A nagy területű élelmiszerboltokban legutóbb 19-féle friss, előre csomagolt salátakeverékeket vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ezek között olyan zöldségkeverékek – közte egy biotermék is – szerepeltek, melyekben magas a salátafélék aránya. A mintákat az egyesület laboratóriumban vizsgáltatta meg, különös tekintettel a nitrit-, nitrát- és kloráttartalomra, a mikrobiológiai szennyezettségre.

Azt is nézték, a fogyasztó mennyire tájékozódhat a csomagolásból, hogy honnan származnak a keverékekben fellelhető zöldségfélék.

Nos, míg a vizsgálati értékekkel nem volt baj, a tájékoztatást a legtöbb terméknél hiányosnak találták. A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt.

A második helyen 8 ponttal két termék végzett: a Granmix bio és az Eisberg Tallér mix. Megosztott harmadik helyezett lett 8 ponttal három Eisberg termék, a Bolero mix, az Eisberg mix és a Fitness mix, illetve az Auchan saját márkás terméke, a Százszorszép salátamix.

Jó hír, hogy a megvizsgált 19 salátakeverék mindegyike mikrobiológiai, illetve a klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontból a fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető. Három termékben a perklorát, ötben a nitrit minimális mennyiségben volt kimutatható.

Nitrátot mindegyik termékben találtak, de ebben nagy a szórás közöttük a 137 mg/kg-tól 607 mg/kg mennyiségig, de ez sem lépte át a határértéket. Csupán egy termék, a Granmix bio nem rendelkezett magyar nyelvű tájékoztatóval, de az is igaz, hogy egyik salátamixen sem tüntették fel az összetevők pontos származási helyét, csak a három Tesco saját márkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson volt rajta, hogy a gyártás Magyarországon történt, kilenc terméknél semmilyen információ nem utalt a származás, a gyártás helyére.

Ezek is érdekelhetnek