Csábító színkavalkád

Kényelmesedik a világ, ami tetten érhető a ház körüli kertészkedésben is. Attól ugyan a legtöbben még messze vagyunk, hogy mobil fűnyíró szaladgáljon a kertünkben, de jó néhány, korábban még általánosan gyakorolt termesztési fogást már el-elhagyunk.

Zöld FöldValló László2016. 05. 31. kedd2016. 05. 31.
Csábító színkavalkád

Részint túlságosan macerásak, részint a kész növények (vagy a félkészek, azaz a palánták) kínálata oly mértékű és változatos, hogy előbb-utóbb elcsábulunk. Ez áll az évelő virágok térhódítása mögött is, mert ha magunk akarjuk szaporítani, csak egyszer kell nagyon dolgozni velük, amíg palántát nevelünk belőlük és kiültetjük a kertbe. S ha már megvetették a lábukat, gondozásuk is egyszerűbb, mivel általában igénytelenebbek is, mint a nagy vetélytársak, az egynyáriak.

Hosszabb időn át magukra hagyva sem mennek tönkre, sőt díszítőértéküket is megőrzik. Nem így az egynyári virágok, melyeket évente újra kell vetnünk, a magból palántát nevelnünk, kiültetnünk, gondosan ápolnunk (némelyeket kifejezetten babusgatnunk), míg el nem virágzanak. Igaz viszont, hogy szépségben (frissességben, üdeségben) felülmúlják az évelőket, s akárhogy is, ők a virágoskert legfeltűnőbb, legszebb színfoltjai. Ezért is olyan nehéz lemondani róluk, de a kényelem nagy úr, ami az évelőknek kedvez.

Ráadásul a profi dísznövénykertészek is mindent bevetnek azért, hogy „színesítsék” az évelőket. Ennek jegyében születtek meg és terjednek az évelő színkeverékek, melyek ma már többféle változatban is kaphatók a nagyobb díszkertészetekben.

E színkeverékekben egy-egy évelő virág különböző színváltozatú egyedeit találjuk együvé ültetve, amivel kétségkívül izgalmasabbá tehető és növelhető a színhatás. Virágzó margaréták, nőszirmok, törökszegfűk, csillagfürtök (3-5 növényegyedből álló) színkeverékét éppúgy megvásárolhatjuk, mint a kerti tollbuga, a mályvarózsa vagy az évelő szarkaláb (képünkön) egybe ültetett színváltozatait.

De például a cickafark, a harangláb, a kokárdavirág, a margaréta, a csillagfürt, a kerti kankalin színkeveréke virágmag formában is kapható, a rézvirág színváltozatainak magvai  is beszerezhetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek