Tavaszkert a homokon - Találkozás Eva Longoriával a Kecskemét melletti tanyán

VARÁZSLAT. Tömören ez jut eszébe az embernek, mikor e tanyára betoppan. Százezerszám virágoznak a tavaszi hagymások.

Zöld FöldBorzák Tibor2016. 05. 05. csütörtök2016. 05. 05.

Kép: Kecskemét, 2016. április 14. Magánkert több ezer tavaszi hagymás virággal. Fotó: Ujvári Sándor

Tavaszkert a homokon - Találkozás Eva Longoriával a Kecskemét melletti tanyán
Kecskemét, 2016. április 14. Magánkert több ezer tavaszi hagymás virággal. Fotó: Ujvári Sándor

Bármerre nézünk, mindenhol színpompás tavaszi virágokat látunk. Szebbnél szebb tulipánokat és nárciszokat, de más hagymás növényeket is, köztük csillagvirágot, fürtös gyöngyikét. Az ágyásokat puha pázsit veszi körül, kacskaringós sétányokon haladhatunk. Középen hatalmas sziklakert, melyet mesterségesen kialakított patak ölel körbe.

Fecskék cikáznak fölötte, egy csöndes beszögellésben pedig vadkacsák költenek. Fák, ligetek, bokrok, vízesés, pavilonok, kandeláberek – meseszép e nagy műgonddal kialakított díszkert.

Kecskemét határában, egy tanyán járunk. Külföldön élő magyar származású tulajdonosa kerüli a nyilvánosságot, így nagy engedmény tőle, hogy most először kitárta kapuit a látogatók előtt, akik az ország minden tájáról érkeztek megcsodálni a tűnékeny tavaszvarázst. Itt minden növénynek külön története van, amiként annak is, hogyan nyerte el mai formáját a 17 ezer négyzetméteres terület. Erről Posnyák Klára okleveles kertészmérnök, a Növényvilág Magyarország Kft. tulajdonosa mesélt: hét évvel ezelőtt a tulajdonos igényeit szem előtt tartva tervezte meg a parkot, s csapatával azóta is folyamatosan fejleszti és gondozza. Nem könnyű az alföldi homokon édent teremteni.

A ház lakója imádja a tavaszi virágokat: előbb tulipánokkal, majd nárciszokkal telepíttette be a parcellákat.

Akadt olyan év, amikor a frissen ültetett hagymások száma elérte az ötszázezret, de általában is 300-350 ezer darabot ültetnek ki ágyástervek alapján, „vetésforgóban”, mindig máshová. Időközben fokozódott a tulajdonos gyűjtőszenvedélye, mára a tulipánok közül mintegy 1200 fajtát tarthat nyilván, Hollandia és Németország legnagyobb és legnevesebb nagykereskedőitől minden fellelhető tulipánfajtából vásárolt, de a nárciszfajták száma is több százra tehető. Két esetben megvette a licencjogokat, így a névadáson túl ő lehet a forgalmazó. Az egyik tulipánt kedvenc színészéről nevezte el: így esett meg, hogy a kertben találkozhattunk Eva Longoriával…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek