Hűsít a mentatea

Nálunk a menta két változatát termesztik. Az egyik a borsmenta (vagy angol menta), a másik a fodormenta. Külsőre hasonlítanak, de a fodormenta levelei ülők, vagy rövid nyelűek és erősen ráncosak, a fonákukon pedig szőrözöttek. Hasonló célt szolgál, mint a borsmenta, de enyhébb hatású.

Zöld FöldValló László2016. 07. 30. szombat2016. 07. 30.
Hűsít a mentatea

A borsmenta hatóanyaga a jellegzetes illatú és ízű mentaolaj (illetve az abból lehűtve kiválasztott mentol). Leginkább teaként fogyasztva élünk a gyógyhatásával, ami igen sokoldalú. (Ajánlott mennyisége: 2-5 g szárított herba negyed liter forró vízben oldva.) Hogy a túlterhelt gyomornak és a puffadásnak milyen kitűnő ellenszere, azt jól tudták már az ókori görögök is, akik a lukulluszi lakomák után mentaágat rágcsáltak, így serkentve az emésztésüket. Hatóanyaga megszünteti a gyomor és bél fájdalmas görcsét, azonkívül ideg- és gyomorerősítő, szélhajtó is, a bélrenyheség, az epebántalmak és általában a gyomorban föllépő zavarok (például fájdalmas hasmenés) hatásos ellenszere. Menstruációs gondoknál is élhetünk vele, hiszen nyugtató, összehúzó hatása is van. De jól használható torokfájás, köhögés, hörghurut gyógyítására, szeszes kivonata fájdalomcsillapító (fejfájást, fülzúgást megszüntető) hatású, krém formájában a reumára is jó.

A zöld mentalevél pedig a konyha sztárja: italok, különböző köretek, fagylaltok, gyümölcssaláták, -bólék, édességek alkotóeleme. De fölhasználhatjuk szószok, mártások, likőrök készítésére, töltelékek ízesítésére is. Teájának frissítő hatása a kávééval vetekszik, nagy melegben még túl is tehet rajta, mivel a nyálkahártyán hidegérzetet kelt. A borsmenta olajjal fürdővizünket is fölfrissíthetjük: a hatóanyag bőrön is kellemes hidegérzetet kelt.

Értékét csak növeli, hogy káros mellékhatása nem ismert, azonban gyerekeknek, és főleg csecsemőknek tilos mentoltartalmú készítményeket adni. De egyes felnőttek is érzékenyek lehetnek a mentolra, s emiatt gyomornyálkahártya-gyulladás is fölléphet náluk.

 

A témáról további cikkeink a Mezőgazda Kiadó honlapján, itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek