Jókedvre derít az őszibarack

Sorozatunk a Mezőgazda Kiadó hasznos, érdekes kiadványait, valamint a Kiadó honlapján megjelenő szakmai ínyencségeket mutatja be.

Zöld FöldValló László2016. 07. 20. szerda2016. 07. 20.
 Jókedvre derít az őszibarack

Nevezik a gyümölcsök királynőjének is, de hogy melyik lenne a király: az alma, netán a trópusi mangó, arról már megoszlanak a vélemények. Akárhogy is, az őszibarack nálunk alighanem elnyerné a legkedveltebb magyar gyümölcs címet.

Nem véletlenül, hiszen ki-ki megtapasztalhatja: egy-egy igazán érett és finom őszibarack elfogyasztása nemcsak fölfrissít és fölüdít, de jó kedvre is derít.

 Ezt részben a niacin nevű anyaga okozza, ami egyúttal csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is. Értéke a gyümölcsnek az is, hogy sokat fogyaszthatunk egyszerre belőle, mégsem telítődünk vele. Részint, mert igen lédús (85-90 százaléka víz), részint pedig azért, mert ideálisan kedvező benne a (gyümölcs)cukor és a gyümölcssav aránya.

 A sárgahúsú fajták, színanyagaik révén, rákellenes hatásúak is. A kevésbé lédús barackok pedig nagy pektin- és rosttartalmuk miatt értékesek, de valamennyi fajtára igaz, hogy sok káliumot és magnéziumot tartalmaznak. A szívbetegek számára különösen is ajánlott az őszibarack a kánikulai forróságban, hiszen ez őket különösen megterheli. Ilyenkor napi 2-3 gyümölcs sokat segíthet, mert benne a kálium és a nátrium olyan arányban van jelen, ami ideális a szívpanaszok orvoslására.

Az őszibarack nagy alakgazdagságú, fajtaválasztéka már szinte áttekinthetetlen; mintegy nyolcszáz fajtát termesztenek szerte a világon.

Hazánkban júniustól szeptember végéig termő fajtasor áll rendelkezésre. Noha egyre növekszik a nektarinok vagy kopasz barackok aránya, azért még mindig szőrösek, azaz a molyhos héjúak vannak többségben. Az úgynevezett ipari barackok csillaga, amelyek húsa éretten is kemény marad, és csak befőzésre alkalmas, letűnőben van. A különlegességek viszont kelendők, mint amilyen a lapos barack vagy a vérbelű.

Az őszibarack utóérő, érésében több fokozatot is megkülönböztetünk. Ha a piacon vásároljuk, választhatjuk az úgynevezett szilárdan fejlett állapotot: a gyümölcs húsa még szilárd, csak a termésbarázdánál kezd lágyulni. Ilyen állapotában 2-5 nap alatt otthon beérik. Még jobb, ha puhán fejlett állapotú barackot veszünk, amikor a terméshús már a kocsány körül és a gyümölcsök csúcsánál is kifejezetten lágy tapintású.
 
Szobahőmérsékleten egy-két nap alatt beérik. Az utolsó érési fokozat a fán érő állapot, amiben az érési folyamatok elérik a csúcsot, a teljességet. Azonban az ilyen gyümölcs már nem szállítható, csak ott helyben megenni lehet.

 

További cikkek a témában a Mezőgazda kiadó weboldalán.

Ezek is érdekelhetnek