Kertésznaptár: Nyaraló szobanövények

KERTÉSZNAPTÁR (július 22–28.)

Zöld FöldValló László2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.
Kertésznaptár: Nyaraló szobanövények

Nyugodtan nyaralunk, ha szomszédra, rokonra, ismerősre bízhatjuk a szobanövényeinket. De ha nem találunk ilyen „beugró” kertészt, aki rendszeresen öntözi a növényeinket, akkor is kínálkozik megoldás, amellyel jó esetben hosszabb időt is átvészelhetnek. Például úgy, hogy valamennyit egyszerűen kisüllyesztjük az előzőleg felásott, félárnyékos, szélcsendes kertrészbe, majd a talajt a cserepeik környezetében alaposan megöntözzük. Ha nincs kertünk, tegyük a növényeket az erkélyre: rakjuk tőzeggel megtöltött ládákba, majd a cserép földjét és a tőzeget egyaránt alaposan öntözzük meg. A tűző nap és a szél ellen a föléjük kifeszített (és alaposan rögzített) árnyékoló hálóval védjük virágainkat.

- Ha a kiürült zöldség- vagy virágágyás helyén már nem akarunk zöldségfélék másodvetésével bíbelődni, vessünk bele zöldtrágyának való fehér herét vagy mustármagot. Amikor kikelve elérik a 10-15 centi magasságot, a zsenge állományt forgassuk bele az ágyásba, ahol lebomolva jelentősen javítja a talaj tápanyagtartalmát. Ez a megoldás még mindig jobb, mint parlagon hagyni a területet.

- Ne hanyagoljuk el a zöldmunkát a szőlőben, mert ennek a gombás fertőzések megelőzésében, a megbetegítés mértékének a csökkentésében is fontos a szerepe. A kordonművelésű szőlő összekuszált hajtásait rendszeresen fésüljük szét és igazítsuk vissza a huzalok közé, s lehetőleg rögzítsük is, hogy ne törjenek le a termés súlya alatt.

Ezek is érdekelhetnek