Termesszék velem! Ehető krizantém

Mediterrán eredetű dísznövény az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium), amely dekoratív és ízletes zöldségféle, nagy kedvvel termesztem én is. Kedvenc salátanövényeim egyike ez az ehető krizantémfajta. Ráadásul nem csak éppen ehető, de finom is! Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztet. fanyar, pikánsan kesernyés ízvilágú.

Zöld FöldGrosz Tamás2016. 07. 14. csütörtök2016. 07. 14.
Termesszék velem! Ehető krizantém

Bár többen rovarporvirágnak „piretrumnak” nevezik, de csak a C.cinerarifolium tartalmazza a természetes rovarölő szert, a piretrint.

Virága egyszerű, a százszorszépre emlékeztető fészekvirág. Közepe sárga, szirmai fehérek. Június- júliustól hozza egész őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is.

Június végén nyílik, erősen csípős illatot áraszt, ha szétmorzsoljuk.

A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, egy rokon növényhez, a gilisztaűző varádicshoz /Crysanthemum vulgare/ hasonló. Enyhén csípős illata van. Szeldelt, és telt levelű változata is létezik.

Szára magas, karcsú, barázdált, elágazó szürkészöld, mindegyik száron egy virágfészekkel. Magassága kb. 0.80- 1.20 méter.

Magja sárgásfehér, keskeny, egyik végén tompa barázdált kaszatermés, amely egyesével ül.  

Érdemes olyan növények közé ültetni, amelyek férgesedésre, kukacosodásra hajlamosak, a tapasztalatom azt mutatja, hogy ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja. 

Akár helybe is vethetjük kb 1-3 mm mélységbe március végén, április elején.  Gyors növekedése miatt későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük.  Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-három hetente vetni, tavasztól őszig. Érdemes félárnyékos helyen nevelni, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket kevésbé bírja. Én sikerrel nevelem őket a cseresznyefák mély árnyékában is. Érdemes rendszeresen öntözni is, mert a szárazság hatására megkeseredhet a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben.

Vethető nagyobb cserépben is. Ha ezt a módszert választjuk, a magvetés–palántanevelés március elején esedékes, a lakásban/fóliában/üvegházban jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a felszínre, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat.

A csírázás 10 fok feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki! Érdemes lecsipkedni a hajtásokat, mert így bokrosodásra késztethetjük. Gyenge fagyokat képes elviselni. 

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója teába vagy a kinyílt virága /főleg a sárga változat/ kellemes, üdítő teát ad.

Salátának a kínai konyha receptje szerint úgy készíthetjük el, hogy egy rövid ideig forró vízbe mártjuk. Vigyázat! Főzni nem szabad, mert megkeseredik!

Gyógyhatása:
Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon. Sárga virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

Antioxidánsokat is tartalmaz - de mérgező dioxin-tartalmat is igazoltak ebben a növényben - bár nem veszélyes mértékben.

 
Grosz  Tamás,
[email protected]