Kertésznaptár: Tőosztással új évelőt

KERTÉSZNAPTÁR (aug. 26.–szept. 1.)

Zöld FöldValló László2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.
Kertésznaptár: Tőosztással új évelőt

Eljött az ideje a nőszirom, a pünkösdi rózsa, a gyöngyvirág szaporításának, amit tőosztással valósíthatunk meg.

E módszerrel szaporíthatjuk a párnát alkotó, tavasszal nyíló, kis termetű évelőket is, mint amilyen a daravirág (Draba), a pázsitviola (Aubrieta), az árlevelű lángvirág (Phlox subulata), az ikravirág (Arabis caucasia) és a kristályvirág (Delosperma cooperi). Már most készülhetünk a tavasszal nyíló hagymás virágok ültetésére is, melyek hagymáit a nyár elején szedtük fel. Mindenekelőtt gyomtalanítsuk, majd ássuk fel a földjüket, és forgassunk bele érett szerves trágyát vagy kerti komposztot.

- Még javában szedhetjük fűszernövényeinket, hiszen hatóanyagaik teljében vannak, s akad néhány, amelyiket most szaporíthatjuk is. A rozmaringgal csínján bánjunk: a bokorról mindig csak az új hajtáscsúcsokat vágjuk le ízesítéshez, mert a túlságosan erős visszametszés hatására a növekedése megállhat. A kakukkfűről is csak néhány levelet szedjünk naponta, s ezekben a hetekben szaporíthatjuk is a hajtásainak dugványozásával.
Az orvosi zsálya erős ízű fűszer, kevés kell belőle, és miután csak kevéssé szedjük, hamar megnőnek a bokrai. Ez az időszak alkalmas arra, hogy a zsálya hajtásait erősen visszavágva learassuk, szellős, félárnyékos helyen megszárítsuk, és eltegyük télire. Erre legalkalmasabb a jól zárható, lehetőleg sötét színű üvegedény, mert a fűszerek hatóanyaga így marad meg a legkisebb veszteség nélkül.