Illatos fizetőeszköz - A magja kincs volt

Ősi gyógy- és fűszernövény a Földközi-tenger mellékéről származó ánizs. Fűszerként már az ókori Egyiptomban is éltek vele, Ázsiában pedig olyan nagy becsben tartották, hogy a magját egy időben pénzként használták. Európába római közvetítéssel került, s hamarosan népszerű lett. Napjainkban is kedvelt, termését és illóolaját az élelmiszer- és cukoripar mellett a likőrgyártás is hasznosítja. Ánizs adja például a görögök nemzeti italának számító ouzo (úzó) jellegzetes ízét.

Zöld FöldValló László2016. 09. 29. csütörtök2016. 09. 29.
Illatos fizetőeszköz - A magja kincs volt

Az ánizs egyéves lágyszárú növény, amely az ország északi, hűvösebb vidékeit leszámítva mindenütt termeszthető. Legszebben meleg, védett fekvésben, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajon díszlik (a homokon, illetve az erősen kötött, hideg talajokon csak senyved).

Magját leginkább gazdálkodók termesztik nagyobb felületen, de néhány tőnek a házi fűszerkertben is helyet adhatunk. Magját március végén, április elején vessük 30-40centis sortávolságra.

Mivel a kelése és kezdeti fejlődése igen vontatott, fennáll az elgyomosodás veszélye (aminek következtében a megerősödött gazok elnyomják, fejlődésében visszavetik a kultúrnövényt), ezért ebben az időszakban rendszeresen kapáljuk. A gyomok között a legveszedelmesebb az erősen mérgező foltos bürök, mivel külleme, de még a magja is nagyon hasonlít az ánizsra, ettől feltétlenül óvjuk meg az ültetvényt.

Az ánizs magja a köménymagra emlékeztető illatú, de annál erősebb, édesen aromás. Fűszerként a termését használjuk például főzelékek, vadas ételek, mártások ízesítésére. De gyakori alkotórésze édességeknek, a köhögés elleni cukroknak, tésztáknak, süteményeknek. Gyógynövényként emésztést serkentő, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást megszüntető hatású. A gyomor-, bél- és epebántalmak bevált ellenszere, szélhajtóként a gyermekgyógyászatban általánosan használt.

Ezek is érdekelhetnek