Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Vélhettük, hogy mindent tudunk a cékláról, ám most újabb kísérleti eredménnyel gazdagodott jótékony hatásainak hosszú listája. Amerikai és koreai kutatók kimutatták, hogy azok a kerékpáredzéseken részt vevő férfiak, akik céklalevet ittak, jobban teljesítettek a vizet vagy más üdítőket fogyasztóknál. Az ok: a nitrátokban gazdag céklalé gyorsabb véráramlást idéz elő a szervezetben, az izmok gazdagabb oxigénellátást kapnak, emiatt a szív kevesebb energia felhasználásával áramoltat ugyanannyi vért, így az erős intenzitású edzés hosszabb ideig folytatható. Egy másik kutatás szerint pedig a 20 méteres sprintfutásban részt vevők teljesítményét 2%-kal növelte meg a céklalé fogyasztása.
Egészség őrző-védő hatása persze nemcsak a sportban érvényesül. Kiváló természetes erősítő (roboráló) erejének hátterében többek között kiemelkedő kálium-, foszfor- és kalciumtartalma áll. Ugyan a vas kevesebb benne, de olyan formában, hogy a szervezet könnyen hasznosítja, így a cékla jó vérképző is.
S mivel gazdag az antioxidáns hatású vörös festékanyagokban, különösen jól erősíti a szervezet ellenálló képességét, aminek révén gátolja a ráksejtek szaporodását is. Emellett csökkenti a magas vérnyomást, serkenti a gyomor- és bélműködést, valamint kitűnő májtisztító (főként sárgarépával kombinálva).
A cékla mellett szól viszonylag könnyű termeszthetősége, ráadásul mivel rövid tenyészidejű, előveteményként és másodterményként egyaránt termelhetjük. A másodtermesztést kézenfekvő jól tárolható fajtákkal folytatni, mert azok gumói a hűvös tárolótérben hetekig eltarthatók.
Külön előnye, hogy a biotermesztésbe is beilleszthető, ami növeli értékét. Bizonyára nem véletlen, hogy a minap Angliában megrendezett Taste of London gasztrokiállításon az Áldomás magyar termékcsalád 100 százalékos biocékla- és -almaleve átlagon felüli sikert aratott.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu