Fogyassza nyersen, a kellemetlen szájszagot pedig bevált trükkökkel védheti ki! Gyógyító gerezdek

A fokhagyma nem csak a konyhában nélkülözhetetlen: akkor is hasznát vehetjük, ha megfázás dönt le a lábunkról, vagy az egészségünket szeretnénk megőrizni.

Zöld Föld(Wirth)2017. 01. 28. szombat2017. 01. 28.
Fogyassza nyersen, a kellemetlen szájszagot pedig bevált trükkökkel védheti ki! Gyógyító gerezdek

E Dél-Ázsiából származó fűszernövényt már az ókorban is használták gyógyászati  célokra. Több mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz. Antioxidánsai immunerősítő tulajdonságúak, hatásosak a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, ezért hatékony fegyver a megfázásos, köhögéses és légúti megbetegedések elleni harcban is.

Közismert értágító és vérnyomáscsökkentő hatása, ami a szem, a láb és az agy beszűkült ereiben, vagyis a perifériás – más néven a szívtől távoli – erekben érvényesül. Az érelmeszesedésre is jótékony hatást gyakorol, mivel csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterinét (HDL) növeli.

Számos mikroorganizmus ellensége is, közismert a parazitaellenes hatása. Hasznos a herpeszvírus és a Candida gomba leküzdésében, segít megszüntetni a puffadást és a felfúvódást.

Kutatások szerint a gyomorfekély kialakulásában nagy szerepet játszó Helicobacter pylori ellen is bevethető, aminek köszönhetően az emésztőrendszeri daganatok esetén is ajánlott a fogyasztása.

Hatásmechanizmusát még nem ismerik egészen pontosan, de nagy valószínűséggel növeli azon enzimek aktivitását a szervezetben, amelyek semlegesítik a kóros sejtburjánzást elősegítő anyagokat.

Kísérletek kimutatták, hogy a benne található vegyületek gátolják a gyomorrák kialakulásában közrejátszó nitritvegyületek képződését is.

A fokhagymából főzés közben számos gyógyhatású vegyület elpárolog, ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani.

A kellemetlen lehelet kivédésére alkalmazhatunk néhány jól bevált trükköt.
Étkezés után rágcsáljunk el egy-két szál petrezselymet, vagy fokhagyma fogyasztása közben igyunk tejet, mert annak víz- és zsírtartalma szintén semlegesíti a kellemetlen aromákat.

Ezek is érdekelhetnek