Bozontos vitaminbomba

Amiképp fogyatkozik a mandarin, úgy hódít a kivi a piacokon. Táplálkozási szempontból jobban járunk vele, hiszen átlagon felüli módon egészséges: C-vitaminból például tízszer több van benne, mint az almában, így egy szem kivi fedezi a napi C-vitamin-szükségletünket.

Zöld FöldValló László2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.
Bozontos vitaminbomba

Ezen túlmenően A-, B- és D-vitaminban is gazdag, de sok benne a magnézium, és kálium-, kalcium-, vas-, cukor-, sav- és fehérjetartalma is jelentős arányú. Nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vérnyomást.

Noha a kivi az őshazájában, Dél-Kínában nemzeti gyümölcsnek számít, mégsem kínai egresként vált világhírűvé (ahogyan eredetileg nevezték). Névadója az Új-Zélandon őshonos kiwi madár (miután ott nagy lendülettel kezdték termeszteni), ama hasonlóságtól ihletve, hogy a gyümölcs is olyan barna és bozontos, mint a hasonló nevű szárnyas (amely egyébként a szigetország nemzeti jelképe). Minthogy a piacon szinte kizárólag éretlen kivi kapható, elengedhetetlen az utóérlelése, hogy élvezhessük a gyümölcs teljes ízét, zamatát, beltartalmi értékeit.

A teljesen érett kivi egész terjedelmében enyhén puha tapintású, a héja pedig ráncosodni kezd. Ez nemritkán csak a vásárlástól számított 2-4 hét után következik be, így a kivi a türelem gyümölcse. Ugyanakkor jól eltartható: a pince, a kamra hűsében akár 2 hónapig is felhasználható marad. Elsősorban friss gyümölcsként fogyasztjuk, de remek alapanyaga a gyümölcssalátáknak, koktéloknak, turmixoknak is.

Ahol a szőlő megél, ott a kivi is termeszthető, így nálunk is vannak már számottevő ültetvényei. Kifejezetten hidegtűrő változata, a mandzsu kivi példányai még a szigorú északi (lengyel- és németországi) teleket is átvészelik. Ezek kis gyümölcsöt teremnek, az ilyen minikiviknek a termesztésbe vonása a lengyeleknél egyre nagyobb lendülettel folyik.

Ezek is érdekelhetnek