Famészárlás vagy tereprendezés? Borzák Tibor tudósít a kalocsai esetről

A KALOCSAI Érsekkertben tölgyfamatuzsálemeket vágtak ki a közveszély elhárítására hivatkozva. Sem a lakosság, sem a polgármester nem tud róla.

Zöld FöldBorzák Tibor2017. 02. 05. vasárnap2017. 02. 05.
Famészárlás vagy tereprendezés? Borzák Tibor tudósít a kalocsai esetről

Indokolt volt-e az őstölgyek kivágása, felvetődött-e a megmentésük kérdése, milyen engedélyek szükségesek a beavatkozáshoz, és miért nem tájékoztatták előre a kalocsaiakat minderről? Mindezeket Szabó Balázs önkormányzati képviselő vetette fel decemberben, amikor tudomására jutottak a történtek, és maga is szemlélődött a helyszínen. A közgyűlésen kiderült: a polgármester sem tudott a fakivágásokról, az engedélyt a jegyző adta ki az önkormányzati fenntartású kommunális cég kérésére.

– Évtizedekig érintetlen volt az Érsekkert. Tavaly nyáron a terület felújításakor bejártuk a helyszínt, és tucatnyi fát ítéltünk balesetveszélyesnek – közli lapunkkal Loibl László, a kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – Többségük lábon száradt volt, belsejükben gombásodás folyamata zajlott. Szakvélemény alapján kérelmeztük a jegyzőtől a fakivágást. Az engedélyt megkaptuk, azzal a feltétellel, hogy a területen megfelelő számú facsemetét kell ültetnünk pótlásként. Ehhez nincs anyagi forrásunk, így az önkormányzattól kértünk segítséget.

Szűcs Imre erdőmérnök elmondta, hogy az állapotfelmérés ultrahangos vizsgálattal történt. Véleménye szerint már 20-30 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni az elöregedett érsekkerti fák ritkítását, s mivel ez elmaradt, mára életveszélyes helyzet alakult ki.

– Továbbra is tartom, hogy 100-120 éves fák esetében körültekintőbben kell eljárni – ragaszkodik álláspontjához Szabó Balázs városatya. – Jelen voltam a helyszíni bejáráson, elfogadom a független szakértő véleményét, miszerint a 70-80 százalékban elhalt tölgyek valóban életveszélyt jelentettek az emberekre. Miután Kalocsán máshol is indokolt a rossz állapotban lévő fák cseréje, a testületi ülésen arra kértem a polgármestert, kezdeményezzen széles körű szakmait-ársadalmi egyeztetést az ügyben.

A kivágott fák pótlására leghamarabb ősszel kerülhet sor. Hogy a város más helyein miként történik majd a fűrészek bevetése, ahhoz remélhetőleg figyelembe veszik majd az érsekkerti eset tanulságait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek