Kertésznaptár: Rajt pacsirtával

KERTÉSZNAPTÁR (febr. 17–23.) - Nagyon reméljük, hogy Zsuzsanna napján (február 19-én) nemcsak megszólal a pacsirta, de magasan ível is majd felfelé a levegőben, annak jeléül, hogy hamarosan beköszönt az igazi tavasz – legalábbis a népi időjóslás szerint.

Zöld FöldValló László2017. 02. 17. péntek2017. 02. 17.
Kertésznaptár: Rajt pacsirtával


- A gyümölcsfák metszése időszerű, de csakis éles metszőollóval kezdjünk hozzá. A szezon kezdetén tanácsos megélezni a szerszámot: csak a vágópengét és annak is csupán a domború oldalát élezzük.
Eszköze a finom fenőkő, amit célszerű a munka során gyakran olajozni (finom szerszámolajjal). Az él minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy egy A4-es lapot elvágunk az ollóval, s ha a vágás egyenletes, az olló éles. Ha gyűri a papírt, annyit húzzunk a két pengét összekötő csavaron, hogy a rugó még képes legyen kinyitni az ollót. Ha a vágás még így sem tökéletes, folytassuk tovább az élezést. Való igaz, hogy a gépi köszörülés (a flexre fogott smirgli koronggal) sokkal gyorsabb, de nagy veszélye, hogy a penge túlhevül, meggyöngül, és könnyebben kicsorbul. A metszés elmaradhatatlan kelléke a sebkezelő készítmény; minden 20 forintosnál nagyobb átmérőjű sebet kezeljünk.

- A múlt heti számunkban szóltunk a korán fakadó ribiszke és köszméte metszéséről. Most a málnával folytatjuk, amelynél ha még nem metszettük ki a letermett (elszáradt) vesszőket, tegyük meg elsőnek. (Ha a száraz kórók az ültetvényben maradnak, a kórokozók fertőző forrásaivá válhatnak.) Ezután ritkítsuk meg az élő (termő) vesszőket (természetesen a legfejlettebbeket meghagyva) úgy, hogy folyóméterenként tíz vessző maradjon.

Ezek is érdekelhetnek