Madagaszkár szépe - Pompás, hálás szobadíszünk

Bokros növekedésű, félig pozsgás örökzöld évelő a pompás kutyatej ősi változata, amely Madagaszkár szigetén őshonos. Szobanövényként nálunk egyetlen faja (az Euphorbia millii), illetve ennek jó néhány fajtája honosodott meg. Noha neve nem igazán impozáns (a kutyatej elnevezés arra utal, hogy tüskés szárai mérgező nedvet tartalmaznak), a növény hálás szobadíszünk lehet.

Zöld FöldValló László2017. 02. 16. csütörtök2017. 02. 16.
Madagaszkár szépe - Pompás, hálás szobadíszünk


Gondozása egyszerű, s bár egész éven át is virágozhat, legszebben éppen télen virít. Valódi virágai jelentéktelenek, a növényt a rózsaszín vagy kárminpiros (ritkán fehér) murvalevelei teszik pompássá. Évente 20-30 centit nő, magassága az egy métert is elérheti. Bőrszerű leveleit rendszerint ledobja idősebb ágairól. Megnyurgult tövét tavasszal (kesztyűt használva) éles késsel vágjuk vissza, így bokrosabbá válik.

A pompás kutyatej sokáig élő, meleg- és napfényigényes szobadísz. Nemhogy tűri, de igényli a száraz levegőt, télen a meleg szobában virul igazán. (Nyáron kitehetjük a kertbe, a balkonra, a teraszra, napon, félárnyékban egyaránt jól érzi magát.)

Mint félig pozsgás örökzöld, jól tűri a szárazságot, de ha nem kap elég vizet, csökkenhet a virágzása és ledobhatja a leveleit. Fontos tudni, hogy két öntözés között hagyni kell kissé kiszáradni a földjét, mert a folyamatosan nyirkos talajban rothadásnak indulhat a gyökere (aminek első jele a levelek sárgulása).

Ezek is érdekelhetnek