Gyerekek hátasa

Ez idő szerint az Einstein névre hallgató kis csődör a világ legkisebb lova, mindössze fél méter magas. Különlegessége az is, hogy arányos termetű, nem szenved törpeségben, mint sok más miniló társa.

Zöld FöldValló László2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.
Gyerekek hátasa

Hét éve született az egyesült államokbeli New Hampshire-ben, egy miniatűr lovakat tenyésztő farmon. Ma a gyerekek kedvence és televíziós show-műsorok gyakran szerepeltetett sztárja. A farmon a kutyákkal és a kecskékkel barátkozik, a nagy lovaktól tisztes távolságot tart.

Ha keresnénk, alighanem Einstein felmenői között is megtalálnánk a shetlandi póni őst, amelynek ma több tízezres állománya él szerte a világon. Tegyük hozzá: hazánkban is igen népszerű. Ez a kis lófajta a Skóciához tartozó Shetland-szigeteken honos törpe növésű pónikból alakult ki, és sokáig vadlovak módjára élt és szaporodott. Idővel a szigetlakók felfedezték jó tulajdonságait: a biztos járását a hegyi utakon és rendkívüli teherbírását. A tenyésztők az 1800-as évek elején kezdték felfedezni, eleinte csilléket húzó bányalovakként használták (főleg Angliában), mert jól elfértek az alacsony tárnákban, emellett fáradhatatlanok.

Idővel sport-, illetve hobbilóként tenyésztették tovább, napjainkban is ez a jellemző, s ma már egyre több helyen versenyeznek is velük. Méretei és természete alapján a kisgyerekek ideális lova, hátán a gyermek ülésbiztonságot szerez, és már korán elsajátíthatja a lovagláshoz szükséges alapismereteket. A shetlandi póni marmagassága 122 centi alatti, jellemzője az arányos fej apró fülekkel, a széles homlok és a nagy szemek, amelyek értelemről és élénk temperamentumról árulkodnak. Csontozata erős, teste izmos, sörénye dús, jó takarmányhasznosító és hústartó.  Hosszú életű, 30-35 évet is megél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek