Sólymok a halzabálók ellen

Komolyan fontolgatja a tatai önkormányzat, hogy sólymokat szerződtet. Ne gondoljuk azonban, hogy a közpénzek felelőtlen szórásáról lenne szó valamiféle hóbort kiszolgálása érdekében. A sólymok esetleges hadrendbe állításától komoly gazdasági hasznot, pontosabban kár elhárítását várják az élővizek városában – tudtuk meg Mürk Leventétől, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referensétől.

Zöld FöldHardi Péter2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.

Kép: Tata öreg tó lehalászás fesztivál halászat ponty ősz halgazdaság 2014 10 24 Fotó: Kállai Márton

Sólymok a halzabálók ellen
Tata öreg tó lehalászás fesztivál halászat ponty ősz halgazdaság 2014 10 24 Fotó: Kállai Márton


Az Öreg-tavat ugyanis a szokatlanul hideg télben ellepték a halfogyasztásban verhetetlen kormoránok. A Dunáról érkeztek, mivel ott az erős jégzajlás miatt nem jutottak a napi haladagjukhoz. Az enyhébb időjárás visszacsábította a halzabálókat megszokott törzshelyeikre, ám mivel az okos madár nem felejt: ahol már jóllakott, oda visszalátogat.

Ettől tart a tatai önkormányzat is, amelynek komoly tervei vannak a tóval. Halat akarnak telepíteni bele, de korántsem azért, hogy ebédet tálaljanak a kormoránoknak. Az ilyenkor hagyományos módszer például a tó hálóval való letakarása vagy a kilövés a nagy látogatottság miatt szóba sem jöhet. Ekkor vetődött fel, hogy sólymokat szerződtetnének. Több cég is foglalkozik ilyesmivel Magyarországon, s számos helyen vetnek be ragadozó madarakat szőlők, gyümölcsösök óvása érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek