Termesszék velem! Indián banán

Az Indián banán (Asimina triloba) az Annónafélék családjába tartozik, őshonos a kelet és dél-, és középnyugati Amerikában.. Hívják még pawpaw-nak is. Ez egy kis fa, vagy nagyobb méretű bokor, lombhullató, lándzsa alakú levele van. Szereti a napot, valamint jól érzi magát, közepesen nedves, jó vizelvezetésű talajban. Nyáron nem árt a szárazságban locsolni! Hazánkban teljesen télálló! Viszont feltűnően érzékeny az alacsony páratartalomra, a száraz szélre. Nem marad meg a nehéz, vizes, szikes-lúgos talajban.

Zöld FöldGrosz Tamás2017. 03. 29. szerda2017. 03. 29.
Termesszék velem! Indián banán

Ősszel a levelek rozsdás sárgára színeződnek. Virágai bíborszínűek, lombfakadás előtt nyílnak, kb. 5-6 cm-esek, amit nem árt megporozni, mivel a virágok nem önbeporzók, bár hímnősek. Mivel nem sok idő van arra, hogy ezt elvégezzük, ezért akkor kell összegyűjteni, amikor a portok barnás, laza, porlós, majd az ecsetre rátenni.  Akkor befogadóképes a bibe, amikor zöld, fényes lesz, és ragadós. A keresztbeporzásra mindenképp szükség van, mert a bogarak valamiért nem szívesen teszik! 

Ha sikeres volt a beporzás, akkor nemsokára megjelennek a csoportosan fejlődő termések, amelyek kb. 5-15 cm hosszúak, zöld színűek, és később beérve megsötétednek.

A gyümölcs íze hasonlít a banán, a mangó ízéhez, illetve emlékeztet a sárgadinnyére is. Szobahőmérsékleten pár napig, de hűtőben másfél hétig is eláll. 

Magról viszonylag könnyen szaporítható, ha megkarcoljuk a magokat!  Szabadföldi ültetéskor a csíranövény július-augusztusban hajt ki. Mielőtt a csíra kibújna a földből, a mag kb. 25 cm hosszú karógyökeret növeszt.  Nehéz viszont átültetni a hosszú karógyökér miatt, ezért 1 éves kora után mindenkép át kell ültetni a magoncokat.

Csemete korábban, igényli az árnyékolást, később 3-4 évesen be kell oltani, az oltásnál minden szemzési technika alkalmazható, kivéve a T szemzést. A chip-szemzés alkalmazható a legeredményesebben. A nemes (oltó) vesszőket a nyugalomban lévő fáról kell megszedni és hűtőszekrényben tárolni. Az oltást tavasszal végezzük, miután a vegetáció megindult.

Ennek a növénynek kártevői nincsenek. Csak párban terem. Rendszeres metszést igényel, el kell távolítani az elhalt, sérült, vagy rossz irányba növő ágakat. A metszés új növekedésre serkenti a fákat, ettől várhatjuk a gyümölcsöt a következő szezonban.

Ez a gyümölcs nagyon sok  A és C vitamint, telítetlen zsírokat, proteineket, szénhidrátokat tartalmaz , valamint sok rostanyag is van  benne.

Nem árt viszont tudni, hogy a gyümölcs, bár ehető, bőrirritációt okozhat, valamint emésztőrendszeri zavarok is felléphetnek egyes egyéneknél!
                                                                           
                                                                           
Grosz Tamás 
[email protected]