Így neveljünk palántát

Itt a tűzdelés ideje: a szobában elvetett, meleg és fényes helyen keltett, sűrűbben vetett zöldségés dísznövényeink csíranövényeit külön ládákba, poharakba, cserepekbe ültetjük át. Nagyobb adag föld kerül egy-egy növényke alá, így azok a kiültetésig hátralévő 1-1,5 hónapban szépen fejlődhetnek.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.
Így neveljünk palántát

Sokan félnek ettől a művelettől, pedig nem kell, főleg, ha a növénykéink még kellően fejletlenek: amikor még csak sziklevelük vagy csak egy-két levélkéjük van, s a gyökerük sem fejlett. Így nincs mit megsértenünk az átültetéskor.

Persze legyünk óvatosak: a keskenyebb spatni vagy szélesebb pengéjű kés is megteszi, hogy a növények alá nyúlva kevés földdel kiemeljük.

(Érdemes a műveletet akkor végezni, amikor a talajuk nem túl nedves, ragadós.)

Ezt követen az új ültetőközegbe az ujjunkkal fúrjunk akkora lukat, mint amilyen hosszú a növényke gyökere, s ebbe egyszerűen lógassuk bele. Tartsuk olyan magasságban, hogy a gyökér és a szár találkozása megint a földfelszínnel egyvonalban maradjon, majd a másik kezünkkel tömörítsük a gyökérhez a talajt. Ekkor kell meglocsolni, utána már inkább csak alulról adjunk neki vizet, hogy a talaj felszíne ne legyen nedves. Így elkerülhető a palántadőlést okozó gombák felszaporodása, kártétele.

Ezek is érdekelhetnek