Szépít és gyógyít

A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legsokoldalúbb gyógynövény.

Zöld Föld(Wirth)2017. 04. 04. kedd2017. 04. 04.
Szépít és gyógyít

A gyógyászatban szárított, jellegzetes sárga színű virágait hasznosítják, hiszen értékes hatóanyagai nagyrészt abban koncentrálódnak. Főzetét vizes vagy alkoholos kivonatként, illetve kenőcs formájában használják. Hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, a szeszkviterpének, karotinoidok, a kumarin és az illóolajok.

A virágából készült tea vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák, sárgaság,  valamint menstruációs  panaszok kezelésében hasznos. Külsőleg elősegíti a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatású. Enyhe égési, forrázott vagy vágott sebek, hegesedések, ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás kezelésére is kiválóan alkalmas. Allergia esetén azonban legyünk óvatosak, mert bőrirritációt okozhat. Ecsetelő vagy szájöblögető formájában a szájnyálkahártya gyulladásait csökkenthetjük vele.

A körömvirág egyik legfantasztikusabb tulajdonsága, hogy préselt leve még bőrdaganat esetén is jótékony hatású. Mindössze annyit kell tenni, hogy átmossuk vele a megbetegedett felületet. A jó minőségű körömvirág-kivonatban található flavonoidok oxidatív hatásúak, a szeszkviterpéneknek és zsírsavaknak köszönhetően pedig rendkívül jó bőrápoló és -puhító. A bőr öregedésének lassításában is nagy segítséget nyújt.

A teájából napi egy-két bögrével fogyasszunk. Fontos, hogy mint minden gyógyteánál, esetében is kerüljük a mesterséges édesítőszereket.

Ezek is érdekelhetnek