Diétás szuper zöldség

Hálás zöldségféle a cukkini, hiszen lédús, roppanós termése gyorsan elkészíthető, sokféle formában fogyasztható. A- és C-vitamintartalma jelentős, emellett sokféle ásványi anyagot tartalmaz, és élelmi rostban is gazdag. Nagy értéke, hogy kalóriaszegény és könnyen emészthető, a diétázók és cukorbetegek számára különösen ajánlott.

Zöld FöldValló László2017. 05. 02. kedd2017. 05. 02.
Diétás szuper zöldség


A cukkini meleg- és fényigényes, de a gyenge árnyékot elviseli, ezért fiatal gyümölcsösben és szőlő között is termeszthetjük. Fagyérzékeny, a talajra kevésbé kényes, de fontos, hogy földje tápanyagban gazdag legyen. Vízigényes, öntözve folyamatosan hozza kabakjait (megnyúlt, tökszerű terméseit). Magját április végétől július közepéig vethetjük.

Mivel – jó körülményeket feltételezve – két-három tő ellát egy családot, célszerű fészekbe vetni a magokat, így csak a fészkeket kell jól megtrágyázni és nem az egész területet.

Nagyon tanácsos fekete fóliában termeszteni, mert így nem gyomosodik a földje, a nedvesség jobban megőrződik, kisebb lesz a gombás fertőzés veszélye. A fészkeket 100 x 100 centis kötésben alakítsuk ki (ha palántát ültetünk, hasonló tenyészterületet válasszunk). Egy-egy fészekbe 4-5 magot vessünk, a magokat 2-3 centis földréteggel takarjuk. A kikelt növényeket még zsenge korukban ritkítsuk meg, végül egy tő maradjon fészkenként.

Ezek is érdekelhetnek